ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βαρουφάκης, το «νομισματοκοπείο» του Πούτιν και ο πρώην Πλανητάρχης

08:12 - 14 Οκτ 2016 | Πολιτική
Ο Βαρουφάκης, το «νομισματοκοπείο» του Πούτιν και ο πρώην Πλανητάρχης
Μέσα σε διάστημα λίγων 24ωρων η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπαράζ πληροφοριών, σχετικά με τη διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής της και πριν τελικά καταλήξει στο συμβιβασμό με τους εταίρους και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Πρόκειται για μία τριπλέτα αποκαλύψεων που έφερε σε θέση άμυνας την κυβέρνηση και περιγράφει ένα… θολό τοπίο σχετικά με τις επιδιώξεις της, πριν ο Αλέξης Τσίπρας υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών και υπογράψει τελικά τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2015.

 

Η αρχή έγινε την Τρίτη, όταν και κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «κάρφωσε» τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη δράση του στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, που κατά τη γνώμη του έφεραν σε δεινή θέση τη χώρα και οδήγησαν τελικά στα capital controls.

 

Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε μάλιστα με γλαφυρό τρόπο την επίσκεψη Βαρουφάκη στην ΕΚΤ, όπου ως υπουργός Οικονομικών είπε πως εκπροσωπεί ένα «χρεοκοπημένο κράτος».

 

Από το Μαξίμου άφησαν ασχολίαστες τις συγκεκριμένες αναφορές, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αναφέρθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, στην πραγματικότητα άφησε σαφείς αιχμές για τον Πρωθυπουργό, καθώς υπογράμμισε πως οι πρωτοβουλίες Βαρουφάκη ήταν σύμφωνες με την πολιτική γραμμή που είχε χαράξει εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι αποκαλύψεις για την περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015, όμως, δεν περιορίστηκαν στην κατάθεση Στουρνάρα, αλλά λίγα 24ωρα αργότερα απέκτησαν και… διεθνές status.

 

Διαρροές Wikileaks

 

«Διαρροές» του Wilkileaks για τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, αποδείχθηκε πως είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον. Από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα προέκυψε αίτημα παρέμβασης από τον Λευκό Οίκο στον Μπιλ Κλίντον να έρθει σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον πείσει να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο.

 

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποίησε το Wikileaks, αναφέρει:

 

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα. Από το γραφείο του Αμερικανού πρώην προέδρου η απάντηση ήταν η εξής:

 

«Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν διευκρινίζεται εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα σε Μπιλ Κλίντον και Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητική πηγή κλήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή μέσω των wikileaks σύμφωνα με την οποία ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να τον πείσει να υπογράψει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

«Επικοινωνία Τσίπρα -Κλίντον υπήρξε πριν από το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Ομπάμα», ανέφερε η κυβερνητική πηγή, ενώ η διαρροή των Wikileaks αναφέρει πως από τον Κλίντον ζητήθηκε να παρέμβει μετά το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα.

 

Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από αυτή την αποκάλυψη, ήρθε, μέσω Γαλλίας ένα ακόμη σενάριο, ακόμη πιο ηχηρό.

 

Η «εξομολόγηση» Πούτιν στον Ολάντ για τις δραχμές του Τσίπρα

 

Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», το οποίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και έχει πικάντικες αναφορές στην Ελλάδα.

 

Η πιο ηχηρή αποκάλυψη έρχεται μέσα από μία επικοινωνία που σύμφωνα πάντα με το βιβλίο είχε ο Φρανσουά Ολάντ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Οι συγγραφείς του βιβλίου κάνουν λόγο για ένα τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θέλει να τυπώσει δραχμές!

Πούτιν: "Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν. Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν κάτι που επιθυμούμε". 

Ο Ολάντ, σύμφωνα με το βιβλίο, ερμήνευσε ως εξής τα λόγια του Πούτιν: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί». 

Τι απαντά το Μαξίμου 

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής: «Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

 

Ο Βαρουφάκης και το «ντου» του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο επανέρχονται λοιπόν στο προσκήνιο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ωριμάσει και να στρίψει προς τη Σοσιαλδημοκρατία, μέσω του Συνεδρίου του…

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:18 - 14 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.