ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γράμματα στο Βερολίνο:Ο Τσίπρας υψώνει τους τόνους για το χρέος

09:15 - 14 Οκτ 2016 | Πολιτική
Γράμματα στο Βερολίνο:Ο Τσίπρας υψώνει τους τόνους για το χρέος
Σε ένα κομματικό Συνέδριο, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογούνται κατά τι οξύτεροι τόνοι.

Όμως η δριμεία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς την πλευρά του Βερολίνου και όσων μεταθέτουν τη λύση στο πρόβλημα του χρέους σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, έχει επαναληφθεί κάμποσες φορές τον τελευταίο καιρό, ώστε να μην συνιστά πλέον μεμονωμένο γεγονός, αλλά, πολιτική επιλογή.

Το γεγονός, καλλιεργεί στα κομματικά επιτελεία της Αντιπολίτευσης, την υποψία ότι το Μαξίμου, φιλοτεχνεί μεθοδικά σκηνικό ρήξης, επιμένοντας να υποστηρίζει ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κάθε χώρας, όπως εν προκειμένω οι γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, δεν μπορούν να αναστέλλουν τις επείγουσες κοινοτικές προτεραιότητες.

Από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του, κυβερνητικού πλέον, κόμματος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση η οποία ειρήσθω εν παρόδω, ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, αλλά και η ρύθμιση για το χρέος όπως και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα γίνουν ταυτόχρονα, αφήνοντας να πλανάται η απειλή ότι οποιαδήποτε χρονοτριβή θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες πολιτικές παρενέργειες.

Ενδεικτική επ΄ αυτού ήταν η αναφορά: «Η αόριστη προτροπή "κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε" δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα».

Για το θέμα αυτό, υπάρχει καταγεγραμμένη η πιο «προωθημένη» θέση της εσωκομματικής ομάδας των 53+, στην οποία ατύπως ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και προτείνει ευθέως ηρωϊκή έξοδο από την κυβέρνηση και προκήρυξη εκλογών, αν συνεχιστεί το καθεστώς εκβιασμών και πιέσεων.

Σε κείμενο που κυκλοφόρησε ενόψει του Συνεδρίου, η Ομάδα σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Πάση θυσία κυβέρνηση; Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό. Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.