ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι συζητήσεις Τσίπρα με τους ηγέτες ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων

18:21 - 14 Οκτ 2016 | Πολιτική
Οι συζητήσεις Τσίπρα με τους ηγέτες ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων
Η άνοδος των λαϊκιστικών ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι προοπτικές των δυνάμεων της Αριστεράς και οι δυνατότητες των συνεργασιών με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συναντήσεων με ηγέτες της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τις οποίες είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συναντήθηκε διαδοχικά, με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον εθνικό γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιέρ Λοράν, και με το ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

 

Κατά την συνάντηση με τον Πιέρ Λοράν, συζητήθηκαν οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ένα αριστερό κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, μέσα στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί ένα σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

 

Συζητήθηκε ακόμα, η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και ειδικότερα το πως η Αριστερά στην Γαλλία, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις θα μπορέσει να αναχαιτίσει την πορεία του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στην Γαλλία.

 

Η άνοδος των εθνικιστικών λαϊκιστικών δυνάμεων απασχόλησε και την συνάντηση του πρωθυπουργού με το ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς το ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς, και υποψήφιο για την ηγεσία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

 

Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα των κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ της Αριστεράς των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, όπως έγινε στο κρατίδιο, όπου το Νοέμβριο του 2014, συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, με πρωθυπουργό τον προερχόμενο από την Αριστερά Μπόντο Ράμελοφ.

 

Συζήτηση για την συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης Αριστεράς σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, βρίσκεται σε εξέλιξη και στο κρατίδιο του Βερολίνου, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία.

 

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρέθηκαν τέλος, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά την οποία ο Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις θέσεις του κόμματός του στο θέμα αυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.