ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ρύθμιση χρέους τώρα ή βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας

10:22 - 17 Οκτ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Ρύθμιση χρέους τώρα ή βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας
Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, επιβεβαίωσε την πολιτική και ιδεολογική στροφή του κόμματος στο σκληρό έδαφος του ρεαλισμού, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει την διάχυτη αγωνία για τα επερχόμενα.

Κυρίως άφησε μετέωρο, την επόμενη μέρα το πιεστικό ερώτημα που πλανιόταν στις εργασίες, αν, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί πλέον να βγάλει τη χώρα από την κρίση «με την κοινωνία όρθια», όπως διατείνεται η ηγετική ομάδα και να ασκήσει προοδευτική πολιτική υπό συνθήκες δεινής οικονομικής και πολιτικής ομηρείας.

 

Η πρόδηλη δυσκολία του πράγματος αποτυπώθηκε στις ομιλίες και στο κλίμα της εξέδρας και των διαδρόμων υποχρεώνοντας τους συνέδρους συσπειρωθούν γύρω από τον σημερινό Πρόεδρο, αλλά την ίδια ώρα, να αναδείξουν στην πρώτη γραμμή της νέας Κ.Ε, στελέχη που διασώζουν κάποια ψήγματα από το θρυμματισμένο ιδεολογικό κέλυφος του κόμματος ή υποστηρίζουν ότι η παραμονή στα κυβερνητικά ενδιαιτήματα, «δεν είναι αυτοσκοπός».

 

Το Συνέδριο βοήθησε να συνειδητοποιήσουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι βρίσκονται στο ίδιο μπάρκο, όμως η επίτευξη του βασικού στόχου, που ανοικτά πλέον ομολογείται ότι, δεν είναι άλλος από την επιτυχία του Προγράμματος «διάσωσης», τελεί υπό την αίρεση του «γερμανικού άξονα», ο οποίος αρνείται επίμονα κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μεταθέτοντας τις όποιες λύσεις στο απώτερο μέλλον.

 

Ρήξη με όλους από επιλογή

 

Στην προσπάθεια να συγκροτήσει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα που θα αναστύλωνε το πτοημένο ηθικό των στελεχών και θα αναβάθμιζε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση της κοινωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο στενός ηγετικός πυρήνας, παρουσίασαν ένα υποτυπώδες σχέδιο που αξιώνει «λύσεις τώρα», στο τέλος του οποίου όμως, καραδοκεί ακόμα και η ρήξη με τους δανειστές και η ηρωική έξοδος από την κυβέρνηση.

 

Κάνοντας έστω μια υπολογισμένα ρεαλιστική αναφορά ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τώρα την «πατρότητα» του Προγράμματος, όπως και την παραμονή στο ευρώ ως «επιλογή ευθύνης απέναντι στην Αριστερά και τον λαό».

 

Ωστόσο, εισάγοντας μια αξιοσημείωτη διάκριση, προειδοποιεί ότι αυτή τη φορά θα συγκρουστεί με την «εγχώρια και εξωτερική τρόϊκα». Το επισήμανε ο ίδιος με τα λόγια: «Έχουμε όλα τα μέτωπα ανοικτά, αυτό δεν είναι από λάθος και αμέλεια, είναι επιλογή για να μην γίνουμε εμείς υπερασπιστές της υποτέλειας».

 

Πρόκειται σαφώς για ριψοκίνδυνη επιλογή, με αβέβαιη έκβαση, γεγονός που αναγνώρισε αφοπλιστικά την τρίτη ημέρα των εργασιών και ο ίδιος, όταν είπε: «στη ζωή και την πολιτική, δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα. Η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας: ποτέ δεν έχεις εγγυήσεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλά»…

 

Τελεσίγραφα προς το Βερολίνο

 

Ενόψει της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, Μαξίμου και Κουμουνδούρου, επιρρίπτουν απερίφραστα την ευθύνη των ατέρμονων διαβουλεύσεων και των καθυστερήσεων στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, προϊδεάζοντας ότι είναι πολύ πιθανό η ίδια ιστορία να επαναληφθεί, με συνέπεια να απομακρύνει την προσδοκία των πολιτών ότι οι θυσίες τους θα έχουν αντίκρυσμα.

 

Στην απορία, τι πρόκειται να γίνει προσεχώς, απάντησε ευθέως ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πολλές φορές από το βήμα του Συνεδρίου, την ανάγκη να ληφθούν ταυτόχρονα και τώρα, οι αποφάσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Το «θα δούμε», όπως προειδοποίησε, «δεν θα γίνει αποδεκτό».

 

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές. Ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κρίσιμο μέρος της στρατηγικής. Οι εταίροι μας έχουν αντιμετωπίσει με αμηχανία και καθυστέρηση δύο σοβαρές κρίσεις την οικονομική και την προσφυγική. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Εξαιτίας της αργής διαχείρισης αυτών των κρίσεων βρισκόμαστε μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς». Θυμίζουν όλα αυτά, ένα σκηνικό επικείμενων συγκρούσεων.  

 

Προκαλώντας πάντως, εύλογες απορίες για το αν βρίσκεται μπροστά σε νέες αυταπάτες, ή ίσως, παρασκηνιακά εξελίσσεται κάτι περισσότερο, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε μια Ευρώπη στην οποία έχουν διαμορφωθεί νέοι συσχετισμοί, όπως και ότι η χώρα έχει συνομιλητές και συμμάχους, οι οποίοι, όπως υπονόησε, θα επιτρέψουν την κάμψη των γερμανικών αρνήσεων.

 

Αυτονόητο μεν και ίσως, δημοσιογραφικά στερεότυπο, αλλά, όλα δείχνουν ότι πολιτικός χρόνος τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να κυλίσει ευθύγραμμα.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.