ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Ελλάδα-Ιταλία δεν μπορούν να είναι τα ευρωπαϊκά hot spots

16:50 - 18 Οκτ 2016 | Πολιτική
Ξυδάκης: Ελλάδα-Ιταλία δεν μπορούν να είναι τα ευρωπαϊκά hot spots
Την άμεση ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ενσωμάτωση, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, στη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Σοσιαλιστές υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησαν για τον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα και πώς αυτός θα οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, τον προσεχή Μάρτιο, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα καθώς και τις συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να «ενδυναμωθεί» η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της περιοχής, και τα θέματα της ανάπτυξης και της ανεργίας των νέων. Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη και ο κοινωνικός πυλώνας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της Συνόδου.

Στην παρέμβασή του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Ξυδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αποτελούν τα hot spots της Ευρώπης και επεσήμανε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς το βάρος και να αποκρούουν τις εθνικιστικές φωνές, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσέθεσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει το συντομότερο συμφωνίες, όχι μόνο με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά και με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Επίσης, έθεσε το θέμα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» και υποστήριξε ότι παρόμοιες έννοιες δεν μπορούν να υποστηρίζονται από κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, εστίασε στις προσπάθειες της Ελλάδας να εδραιωθούν η πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι αλυτρωτικές φωνές που οδηγούν σε πολιτικό εξτρεμισμό και αποσταθεροποίηση.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός, Αρλέμ Ντεζίρ και συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, η γραμματέας της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξυδάκης, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έλαβαν μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.