ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άκαρπη η διάσκεψη για συγκρότηση του ΕΣΡ-Οι τοποθετήσεις

16:05 - 19 Οκτ 2016 | Πολιτική
Άκαρπη η διάσκεψη για συγκρότηση του ΕΣΡ-Οι τοποθετήσεις
Άκαρπη κατέληξε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να απορρίπτουν την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πλειοψηφία τους, εξέφρασαν την άποψη πως δεν απορρίπτουν τα πρόσωπα που προτείνονται, αλλά εκτιμούν πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι 12 "ναι", 4 "όχι", 7 "παρών" και ένας "απών". Δεν υπήρξε λοιπόν πλειοψηφια 4/5 που απαιτείται και η πρόταση απορρίφθηκε.

 

ΝΔ: Θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ

 

Η ΝΔ επέμεινε στην κατάργηση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και δεσμεύθηκε πως ΕΣΡ θα προκύψει μετά την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

 

«Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά αλλά την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».

 

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

 

Ο Νίκος Δένδιας, ψηφίζοντας "όχι" τόνισε πως η αρνητική ψήφος δεν σημαίνει πως η ΝΔ απορρίπτει τα πρόσωπα που προτείνονται.

 

ΠΑΣΟΚ: Να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ

 

«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

 

«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισε "παρών" και επίσης επισήμανε πως η σύνθεση που προτείνεται για το ΕΣΡ δεν βρίσκει αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

"Παρών" από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

 

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».

 

Ποτάμι: Αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ

 

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.
 
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.

 

Ο Σπύρος Λυκούδης ψήφισε "παρών".

 

ΑΝΕΛ: Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να κάνει μήνες να βγει

 

«Αν ακούσω ουσιαστικό επιχείρημα υπέρ της αντισυνταγματικότητας, θα πειστώ. Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να βγει σε ένα ή δύο μήνες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.