ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήρθε πιο κοντά ο ανασχηματισμός-Οι σκέψεις Τσίπρα

08:11 - 21 Οκτ 2016 | Πολιτική
Ήρθε πιο κοντά ο ανασχηματισμός-Οι σκέψεις Τσίπρα
Η επίσπευση της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ… μυρίζει ανασχηματισμό, που φαίνεται πως έρχεται πιο κοντά απ` ό,τι αναμενόταν.

Αρχικά, η Κεντρική Επιτροπή ήταν προγραμματισμένη για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και ο ανασχηματισμός αναμενόταν μετά τις 30 Οκτωβρίου.

 

Ωστόσο, επελέγη τελικά μία πιο σύντομη οδός, που θα κλείσει τα τελευταία ανοιχτά θέματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πιο γρήγορα τις αποφάσεις του.

 

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε με το που επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου ήδη έχει σημαντικές συζητήσεις αναφορικά με το χρέος, να κινήσει και τις διαδικασίες στο κόμμα του.

 

Την Κυριακή λοιπόν θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος, που τελικά μπορεί να είναι και ο ίδιος. Η απροθυμία κορυφαίων στελεχών με υπουργικές θέσεις, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, που φέρεται να ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας για τη θέση του γραμματέα, αλλάζουν τα δεδομένα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στο συγκεκριμένο πόστο ο Παναγιώτης Ρήγας, χωρίς, όμως, να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιας έκπληξης.

 

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, πάντως, θα κλείσει αυτό το μέτωπο.

 

Ο «ανασχηματισμός» του κόμματος, για τον οποίο μίλησε στο Συνέδριο ο Πρωθυπουργός, ολοκληρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

 

Από… βδομάδα ανασχηματισμός λοιπόν, με πιθανότερη ημέρα για τις επίσημες ανακοινώσεις την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί τη Δευτέρα και την Τετάρτη έχουν οριστεί οι κρίσιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, οι οποίες θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

 

Θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει αυτές τις συνεδριάσεις πριν κάνει τις κινήσεις του, σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το ΣτΕ δεν αναμένεται φυσικά να ανακοινώσει άμεσα την απόφασή του, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να περάσει και αυτή η… φασαρία πριν κάνει τις κινήσεις του.

 

Αν λοιπόν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε μία ανανεωμένη κυβέρνηση. Για ονόματα, όμως, ακόμη είναι πρόωρο να μιλήσουμε, με εξαίρεση ίσως τη σίγουρη παραμονή Τσακαλώτου και Σταθάκη στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.

 

Οι υπόλοιπες κινήσεις θα κριθούν από πολλούς παράγοντες και θα υπάρξουν σίγουρα πολλές καραμπόλες.

 

Το σημαντικότερο είναι να περιμένουμε να δούμε το... προφίλ του νέου υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο, όπως έχουμε σημειώσει στο reporter.gr, θα φανεί αν ο Πρωθυπουργός πήρε θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Γιατί αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν του αφήσουν κανένα περιθώριο για ελάφρυνση του χρέους, τότε μπορεί να δούμε ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν θα έχει αποστολή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές…

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 21 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.