ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους αδύναμους

15:49 - 21 Οκτ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας:Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους αδύναμους
Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους πιο αδύναμους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι «σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος και τονίσαμε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους».

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στο προσφυγικό έγινε σαφής η αντίθεση που υπάρχει στην Ευρώπη: μια σειρά χωρών που είναι υπέρ των αποκλεισμών και των τειχών και μια σειρά χωρών που τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση για εκατοντάδες υπαλλήλους, ειδικούς στις υποθέσεις ασύλου, που θα βοηθούν στην καταγραφή των προσφύγων και σήμερα στα νησιά να είναι μόλις 32.

 

Είναι απαράδεκτο, προσέθεσε, να υπάρχει απόφαση για 62.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και να έχουν γίνει μόνο 5.200, όπως απαράδεκτο είναι να έχουμε συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα χειρότερο σύστημα.

 

«Ευτυχώς οι θέσεις μας πιστεύω ότι αντανακλώνται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, όσο και αν κάποιοι λειτουργούν με αστερίσκους», τόνισε. Το κείμενο συμπερασμάτων μιλά για ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης συλλογικής προσέγγισης στο προσφυγικό.

 

Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αρχή της αλληλεγγύης, συνέχισε. Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις.

 

Για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.