ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασχηματισμός... προ των πυλών: Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα

19:01 - 21 Οκτ 2016 | Πολιτική
Ανασχηματισμός... προ των πυλών: Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα
Σ' αυτή τη χρονική περίοδο, κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέσα στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού! Οι σκέψεις που στροβιλίζονται είναι περίπλοκες, τα διλήμματα δε που τον γυροφέρνουν περιπλοκότερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καλείται να λάβει ριζικές αποφάσεις και να αλλάξει -αν όχι άρδην, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό- την κυβέρνησή του σε κομβικής σημασίας θέσεις. Το πρώτο ζήτημα όμως που προκύπτει, πριν καν από τις σκέψεις περί... προσώπων, είναι το πότε είναι το σωστό timing για να προβεί σε "κοψοραψίματα" στο υπουργικό του συμβούλιο. Είναι άραγε καλύτερα να βιαστεί και να δράσει πριν από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτE σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες ή θα ήταν φρονιμότερο να περιμένει, καθώς το τι θα αποφανθεί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο σχετικά με το νόμο Παππά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα; Η... επικρατούσα πεποίθηση πάντως, σύμφωνα με όσα βγαίνουν προς τα έξω από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι η πρώτη. Το μόνο σίγουρο ωστόσο, είναι πως οι εξελίξεις τρέχουν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισπεύδεται.

Τα εσωκομματικά

Παρά την πανηγυρική επανεκλογή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες (σ.σ. απόψε το βράδυ) καλείται να συμμαζέψει τα ουκ ολίγα εσωκομματικά της παράταξης. Αυτήν την Κυριακή, εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα όργανο στο οποίο θέλει να δώσει βάση ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, μετά το βροντερό «όχι» από τον Πάνο Σκουρλέτη και το...«χαλασμένο τηλέφωνο» με το Νίκο Φίλη -που υποστηρίζει πως δεν του έγινε καμία πρόταση εν αντιθέσει μ' όσα λέει το Μαξίμου-, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει στη θέση του ο Πάνος Ρήγας, ο νυν γραμματέας του κόμματος.

Οι πρωθυπουργικές βλέψεις, είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με τη συμμετοχή τόσο κυβερνητικών όσο και κομματικών στελεχών. Για το λόγο αυτό, στράφηκε σε πρωτοκλασάτα ονόματα για να μπουν στο κόμμα, ωστόσο βρήκε απέναντί του τις αντιδράσεις υπουργών που δεν θέλουν να μετακινηθούν από τον υπουργικό τους θώκο. Τι μένει λοιπόν να κάνει ώστε να μην ξεφύγει από το «πλάνο» του; Να δώσει διπλούς ρόλους! Οι «εκλεκτοί» του δηλαδή, να μετέχουν τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Πολιτική Γραμματεία!

Ο ανασχηματισμός που... προαναγγέλθηκε

Αφού λοιπόν τακτοποιήσει τα του οίκου του, έρχεται η ώρα της αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη έχει ήδη προαναγγείλλει τον ανασχηματισμό, σημειώνοντας με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση «θα αναδομηθεί». «Στόχος είναι μια "ευέλικτη και γρήγορη διακυβέρνηση"» σχολίασε ρητά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός με νέα πρόσωπα και υπουργεία, με δομικές αλλαγές – με ειδικό βάρος να ρίχνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο ίσως αυτονομηθεί - και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό είναι όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και πρέπει αυτές να εκφράζονται».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η κ. Γεροβασίλη, η οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του reporter από καλά γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις εντός Μαξίμου- προσδιόρισε και χρονικά τον ανασχηματισμό, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Εκείνο που ξέρω είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση, μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Σχετικά με τον χρόνο του ανασχηματισμού, πληροφορίες τον τοποθετούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Αφού ολοκληρωθεί η εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή, υπάρχουν δύο ημέρες... «ύποπτες» για ανακοινώσεις· Η Δευτέρα 24/10 και η Τρίτη 25/10. Και τούτο διότι την Τετάρτη 26/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς, αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη όπου θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της εθνικής επετείου. Έτσι, εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος ως την Τρίτη 25/10, τότε ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότητα. Υπενθυμίζεται όμως, ότι τη Δευτέρα 24/10 και την Τετάρτη 26/10 συνεδριάζει εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Το... νεό αίμα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να βάλει «νέο αίμα» στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου» φέρεται να έχει πει. Ετσι στελέχη 30-40 ετών θα καθίσουν σε υπουργικούς θώκους με στόχο να φέρουν την πολυπόθητη «φρεσκάδα». Στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος, ο οποίος πρόσφατα βγήκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να υποστηρίξει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τον νόμο Παππά, είναι πιθανόν να υπουργοποιηθούν.

Reuters: Εκτός ο Σκουρλέτης, αναντικατάστατος ο Τσακαλώτος

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Reuters και έδωσαν μια πρώτη άποψη για τις διαθέσεις Τσίπρα φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλέιδης Τσακαλώτος, είναι αμετακίνητος, εν αντιθέσει με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού για να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητας του, παραμερίζοντας υπουργούς που βλέπει ως εμπόδια για την ελάφρυνση του χρέους από τους διεθνείς δανειστές» τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο κ. Σκουρλέτης, που αντιτίθεται σε ορισμένες βασικές ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται μη... αναλώσιμος, λόγω του διαλλακτικού του χαρακτήρα και των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των δανειστών.

Χάρης Αποστολόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 21 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.