ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Η μέρα της κρίσης-Σε θέσεις «μάχης» κυβέρνηση και αντιπολίτευση

08:11 - 26 Οκτ 2016 | Πολιτική
ΣτΕ: Η μέρα της κρίσης-Σε θέσεις «μάχης» κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η Τετάρτη θεωρείται ως η πιο κρίσιμη ημέρα σχετικά με το ζήτημα του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, καθώς συνεδριάζει εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ και αυτή τη φορά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και καναλάρχες, μετά την πολύμηνη αντιπαράθεσή τους για το ζήτημα περιμένουν πλέον με αγωνία την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είτε θα βάλει τέλος στον  «πόλεμο», είτε θα πυροδοτήσει νέο γύρο, ακόμη πιο έντονων εχθροπραξιών.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εμφανίζονται έτοιμοι να… υποδεχθούν οποιαδήποτε απόφαση και να βγάλει το ΣτΕ, κάτι που φάνηκε από τη ρητορική κορυφαίων στελεχών το τελευταίο διάστημα. Η δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι η πιο χαρακτηριστική. «Οι δικαστικές αποφάσεις δεν ρίχνουν τις κυβερνήσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός και η οποία καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΣτΕ.

 

Δηλώσεις άλλων στελεχών, όπως του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Τζανακόπουλου ή του Λευτέρη Κρέτσου φανερώνουν πως στο Μαξίμου βλέπουν πιθανό να μην κριθεί μεν αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες στο σύνολό του, αλλά να υπάρξουν ενστάσεις για επιμέρους διατάξεις του.

Για παράδειγμα μπορεί να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις σχετικά με τον αριθμό των καναλιών ή τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός στη ΓΓΕΕ. 

 

«Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή», είπε για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, «θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο». 

 

Οι προσδοκίες της ΝΔ

 

Όσο για τη ΝΔ, ασφαλώς και ελπίζει σε ένα φιάσκο της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των καναλιών, αλλά ακόμη κι αν δεν κριθεί αντισυνταγματικός ολόκληρος ο νόμος, αλλά κάποιες επιμέρους διατάξεις του, είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή ρητορική.

 

Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει και το ερωτηματικό σχετικά με τη στάση της ΝΔ σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, αλλά ζητηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ. Μέχρι στιγμής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συναινεί για το ΕΣΡ και ζητεί την πλήρη κατάργηση του νόμου, ωστόσο, μεμονωμένα στελέχη της έχουν εκφράσει την άποψη πως αν το ΣτΕ δεν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, τότε και η ΝΔ θα πρέπει να συναινέσει και να μην προβάλλει άλλα εμπόδια.

 

Το σίγουρο είναι πως αν πράγματι τελικά το ΣτΕ ανακοινώσει την Τετάρτη την οριστική του απόφαση, θα προκύψουν άμεσα σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να αποτελεί την πρώτη μεγάλη εκκρεμότητα.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:24 - 26 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.