ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρές συγκλίσεις στα θέματα συνδικαλιστικού νόμου και ομαδικών απολύσεων

13:34 - 27 Οκτ 2016 | Πολιτική
Μικρές συγκλίσεις στα θέματα συνδικαλιστικού νόμου και ομαδικών απολύσεων
Στις 14 Νοεμβρίου επανέρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Τότε θα τεθούν και πάλι τα ανοικτά μέτωπα των εργασιακών, που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό, το ασφαλιστικό, αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις. Στο μεταξύ σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας καταγράφονται κάποιοι κοινοί τόποι στα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σήμερα συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

 

Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα, ανέφερε ότι για τα θέματα νομιμότητας (θέματα που αφορούν αποφάσεις της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών) οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν τις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία.

 

Επίσης, η συζήτηση στράφηκε και στα ζητήματα των μικρών επιχειρήσεων, όπου τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε νομικά πρόσωπα με λιγότερα από 20 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενώσεων προσώπων μέσω της επέκτασης της δυνατότητας δημιουργίας συνδικαλιστικών σωματείων στις επιχειρήσεις.

 

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι έχει αναλάβει την πλήρη πατρότητα του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου και κατά συνέπεια, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την αρχή του επόμενου χρόνου όπως ο νόμος ορίζει. Επί του ΕΦΚΑ οι Θεσμοί ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την πορεία της ενοποίησης των Ταμείων. Σε ερώτηση βέβαια αν θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας, η απάντηση ήταν «κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.