ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άκαρπη η διάσκεψη προέδρων για το ΕΣΡ παρά την «αλλαγή» Πολύδωρα με Μορώνη

22:44 - 31 Οκτ 2016 | Πολιτική
Άκαρπη η διάσκεψη προέδρων για το ΕΣΡ παρά την «αλλαγή» Πολύδωρα με Μορώνη
Ακαρπη ολοκληρώθηκε ακόμη μία διάσκεψη τω προέδρων της Βουλής, παρά την αλλαγή στάσης από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος κατόπιν των διαφωνιών από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα και άλλαξε την πρόταση, προτείνοντας για πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και για αντιπρόεδρο του κ. Μουλόπουλο.

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε, έπειτα από τρεις αλλαγές στη σύνθεση και στη διάταξη των προτεινόμενων προσώπων, απέσπασε 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.

 

Το χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης

 

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 17.00, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να ενημερώνει πως κατατέθηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την τροπολογία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 με τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη και ορίζει ότι η αναστολή είναι έως την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

 

Η αναστολή αφορά

-τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας

-τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).

 

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε τα ονόματα που προτείνει για το ΕΣΡ:

- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

- Αντιπρόεδρος: Ριχάρδος Μορώνης

- Μέλη οι κ.κ. Διαμαντάκου, Καραποστόλης, Μήτρου, Μουλόπουλος, Παπαδοπούλου, Σγώρα, Τζαννετάκος.

 

Οι θέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων με βάση την αρχική πρόταση:

 

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε με καχυποψία την κυβέρνηση

 

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ» είπε στην εισήγησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον Πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

 

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση και τόνισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

 

Λοβέρδος: Απορρίπτουμε Πολύδωρα, προτείνουμε Σωτηρέλη

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη μεριά του κατέστησε σαφές πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει την πρόταση να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας πρόεδρος του ΕΣΡ και πρότεινε τον Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση.

 

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων.

 

«Παρών» από το ΚΚΕ

 

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών.

 

Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός ήθελε να κάψει τη διαδικασία

 

"Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια", είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση. 


«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015. 

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:43 - 01 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.