ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος «απολογούμενος» για κοινωνικά επιδόματα και Ασφαλιστικό

18:55 - 01 Νοε 2016 | Πολιτική
Κατρούγκαλος «απολογούμενος» για κοινωνικά επιδόματα και Ασφαλιστικό
Οι προεργασίες για το Eurogroup της Δευτέρας (7/11), αλλά και οι διεργασίες για τη 2η αξιολόγηση έφεραν στην πρώτη γραμμή τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος επιχειρεί να αποδείξει πως όπου υπάρχει καπνός, δεν υπάρχει απαραίτητα και φωτιά.

Ο υπουργός Εργασίας είδε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναδεικνύει σε θέμα πρώτης γραμμής για τη δεύτερη αξιολόγηση το Ασφαλιστικό και να το περιλαμβάνει στα βασικά θέματα της ατζέντας που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και το υπουργείο του, με δηλώσεις και ανακοινώσεις επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, επιμένοντας πως το Ασφαλιστικό δεν ανοίγει ξανά και πως έχει κλείσει οριστικά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

 

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει» σημείωσε κατηγορημετικά ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σχολιάζοντας το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε πως ουσιαστικά αναφέρεται "στον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου και της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης".

 

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που ανέφερε ότι "αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων".

 

Ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν ιδιαίτερα στο θέμα του Ασφαλιστικού, υπό την έννοια ότι ζητούν επίμονα διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις πως θα προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί από την α΄αξιολόγηση, ειδικά δε για την δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

«Παράθυρο» κατάργησης επιδομάτων λόγω επικάλυψης με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

 

Την ίδια ώρα, όμως, έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών προέκυψε θέμα και με τα κοινωνικά επιδόματα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παραδέχεται πως εξετάζονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα σε πεδία όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

 

Οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει "τρύπα" 300 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση του επιδόματος το 2017 και ζητούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει ουσιαστικά με... συμψηφισμούς επιδομάτων με το ΚΕΑ.

 

Από τη μεριά της κυβέρνησης δεσμεύονται ακόμα ότι από τις ενδεχόμενες καταργήσεις θα εξαιρεθούν  τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα.

 

Σε ερώτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη αν τίθεται θέμα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, έκανε σαφές ότι δεν προβλέπεται και θα δοθεί κανονικά το 2017.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 01 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.