ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκουρλέτης: Νέα δυναμική ανάπτυξης των σχέσεών μας με τη Ρωσία

13:59 - 02 Νοε 2016 | Πολιτική
Σκουρλέτης: Νέα δυναμική ανάπτυξης των σχέσεών μας με τη Ρωσία
Ανεπιφύλακτη δήλωση φιλίας ανάμεσα στον ελληνικό και ρωσικό λαό χαρακτήρισε το Ελληνο-Ρωσικό Ενεργειακό Συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη συνάντηση της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής με την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Αφού υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, στη βάση μιας «πολυετούς συμφωνίας η οποία παρέχει εχέγγυα σταθερότητας και ασφάλειας, όπως έχει αποδειχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θέλουμε να συνεχίσει να είναι».

 

«Η συνεργασία μας, γερά δομημένη στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, επεκτάθηκε πρόσφατα στον τομέα του πετρελαίου, με την συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Rosneft για προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου.

 

Ενδεικτικό δείγμα της θετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τις ενεργειακές σχέσεις των χωρών μας, είναι και η συνεργασία του ελληνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, τόσο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όσο και στις ΑΠΕ. Μάλιστα, γνωρίζω ότι προωθείται η πιλοτική εφαρμογή λύσεων ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια στη Ρωσία με την συνδρομή του ΚΑΠΕ».

 

Ο Π. Σκουρλέτης κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «πρόσφατα, ξεκινήσαμε να μιλάμε και πάλι για το ζήτημα της όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Και θεωρούμε πολύ δημιουργική τη στάση της Ρωσικής κυβέρνησης, που θέλησε αυτό το ενδεχόμενο να εναρμονιστεί πλήρως με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο τότε να προωθηθεί, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, το συγκεκριμένο έργο.

 

Μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στη Ρώμη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την Edison και την Gazprom τον περασμένο Φεβρουάριο, τώρα αναζητούμε λύση προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων. Μένει να επεκταθεί αυτή η συζήτηση και σε άλλα κράτη - μέλη ώστε να αποτελέσει μέρος της συνολικής εικόνας για την «επόμενη ημέρα» της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις πάντως, συντείνουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα αυξηθούν και είναι τώρα η στιγμή διαμόρφωσης των νέων σχεδίων που θα απαντούν εγκαίρως και αποτελεσματικά στις μελλοντικές ανάγκες».

 

Το σίγουρο, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και «ειδικότερα οι ενεργειακές μας σχέσεις, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον, όπως έχω ξαναπεί. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, όσο κι αν σεβόμαστε το παρελθόν, όσο κι αν δεσμευόμαστε από το παρόν, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Χτίζοντας αυτό το μέλλον, μπορούμε να αποτυπώσουμε τη νέα δυναμική ανάπτυξης των μεταξύ μας σχέσεων. Μας δίνεται η ευκαιρία για μια αναγκαία επικαιροποίηση, κάνοντας στην άκρη ό’τι δεν μας βοηθάει να πάμε μπροστά. Είναι μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, η οποία βεβαίως ξεφεύγει από το ενεργειακό πλαίσιο, καθώς διανύουμε άλλη μια δύσκολη, ευαίσθητη τροπή στα διεθνή ζητήματα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, τις επόμενες ώρες θα παρουσιαστούν «λεπτομερώς όλες οι πτυχές της ενεργειακής μας συνεργασίας. Πριν από αυτό, θα περιγράψω με λίγα λόγια την κατάσταση που δημιουργείται στη βάση της επιδίωξης μετατροπής της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

 

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP έχει ήδη ξεκινήσει, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και ένα σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας.

 

Αναβαθμίζεται σημαντικά ο τερματικός σταθμός LNG στη νήσο Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τις διαμετακομιστικές δυνατότητες της χώρας.

 

Προωθούμε το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, ανοίγοντας νέες πύλες εισόδου.

 

Προωθείται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου».

Διερευνάται, μέσω των Διαχειριστών ΔΕΣΦΑ και MER, η προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την πΓΔΜ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Συντονιζόμαστε με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εξετάζοντας την λύση του αγωγού EastMed, έχοντας πλέον, συγκεκριμένα δεδομένα που καταδεικνύουν την εμπορική βιωσιμότητα του έργου και τις τεχνικές δυνατότητες.

 

Συγκεκριμένες συμφωνίες έκλεισαν στον τομέα του πετρελαίου με το Ιράν και είναι ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας μας.

 

Με σχέδιο και ψυχραιμία οικοδομούμε τη νέα πραγματικότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα.

 

Όλα όσα περιέγραψα δεν προέκυψαν από μια αυτόματη διαδικασία που οδηγεί σε δεδομένα αποτελέσματα. Είναι προϊόντα σκληρής δουλειάς, υπέρβασης εμποδίων και μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής οπτικής.

 

Θεωρούμε ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικών σχέσεων.

 

Χτίζουμε οικονομικές και γεωπολιτικές γέφυρες με «δομικά υλικά» τις κοινές ανάγκες, τις ακριβοδίκαιες συμφωνίες, την ορθή εκτίμηση των συγκλίσεων και των αντιθέσεων».

 

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει διαχρονική σταθερότητα, διεκδίκησε και κέρδισε να έχει λόγο και ρόλο για τα όσα διαδραματίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να αποτελέσει στοιχείο σύνθεσης διαφορετικών προσεγγίσεων.

 

Θεωρώ ότι μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον και τις πολλαπλές εστίες γεωπολιτικής αστάθειας, η σύνθεση, η συνεννόηση, η ανάδειξη όσων μας ενώνουν, μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για όλους» κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.