ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τρίπτυχο των επιδιώξεων Τσίπρα με τον ανασχηματισμό

09:35 - 04 Νοε 2016 | Πολιτική
Το τρίπτυχο των επιδιώξεων Τσίπρα με τον ανασχηματισμό
Η απόφαση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν. Μέχρι το βράδυ ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, θεωρείται βέβαιο πως θα γνωρίζουμε το νέο κυβερνητικό σχήμα. Δοκιμασμένα στελέχη, «νέα γενιά» στελεχών, αλλά και πολιτικό «άνοιγμα» προς το κέντρο το τρίπτυχο των επιδιώξεων του Πρωθυπουργού.

Τον ανασχηματισμό επί της ουσίας "ανακοίνωσε" και η εφημερίδα "Αυγή", η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή με τίτλο "Δυναμική επανεκκίνηση" και σημειώνει πως πλοκληρώνεται η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

 

Όπως έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και δεν θα υπάρξουν αλλαγές μόνο σε πρόσωπα. Θα αλλάξει και η δομή ορισμένων σημαντικών υπουργείων, με αρμοδιότητες που ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αναδείξει.

 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανό ότι θα αποτυπώνεται, κοντά στα δοκιμασμένα στελέχη, η «νέα γενιά» στελεχών, αλλά και ένα πολιτικό «άνοιγμα» σε στελέχη που συντάσσονται στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός του Φώτη Κουβέλη που ενδέχεται να μπει στην κυβέρνηση, δεν έχει διαρρεύσει κάποιο άλλο όνομα που θα μπορούσε να σηματοδοτεί κάποιου είδους άνοιγμα στον κεντρώο χώρο.

 

Η προσδοκία του Πρωθυπουργού για ανανεωμένο και νεανικότερο σχήμα πάντως είναι δεδομένη, αυτή την ώρα βρίσκεται στα... τηλέφωνα για να το πετύχει και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

 

Τα ερωτηματικά

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, τα πιο μεγάλα ερωτηματικά του ανασχηματισμού έχουν να κάνουν κυρίως με το μέλλον του Νίκου Παππά, του Πάνου Σκουρλέτη και του Γιώργου Κατρούγκαλου στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Για τον Νίκο Παππά φυσικά δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μετακίνησή του σε κάποιο άλλο υπουργείο. Από την άλλη αμφίβολο είναι το μέλλον του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση του, αλλά ορισμένες θέσεις του σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Πρωθυπουργό και έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη.

 

Όσο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να τον απομακρύνει από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποσυμπιέσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, που μοιάζουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον υπουργό.

 

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως η στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί ένα από τα κλειδιά για τη λειτουργία της κυβέρνησης στο εξής και δεν θα πρέπει να αποκλείονται ουσιαστικές αλλαγές. Η Όλγα Γεροβασίλη παίζει δυνατά για υπουργοποίηση και εφόσον αποχωρήσει, φαβορί για τη θέση θεωρείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 04 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.