ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός-Οι τελευταίες πληροφορίες (συνεχής ενημέρωση)

15:05 - 04 Νοε 2016 | Πολιτική
Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός-Οι τελευταίες πληροφορίες (συνεχής ενημέρωση)
Θέμα ωρών είναι πια η ανακοίνωση του ανασχηματισμού, καθώς ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Θεωρείται πως μέχρι το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα και θα έχει καταλήξει στο νέο σχήμα.

Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής η Βουλή ειδοποιήθηκε να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση κι έτσι βρισκόμαστε πια σε στάση αναμονής.

 

Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει η νέα κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα να διαθέτει και το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Την ίδια ώρα διαψεύδονται οι φήμες που ήθελαν τον Γιώργο Σταθάκη να μετακομίζει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης,  μετακινείται από το Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου και αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας.

 

Στο υπουργείο Εσωτερικών ή Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στη θέση Βερναρδάκη) μετακινείται η Ολγα Γεροβασίλη.

 

Ο Νίκος Παππάς από υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακή Πολιτικής με αρμοδιότητες στα media (ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες κλπ).

 

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας. Δεν αποκλείεται να μετακινηθεί, πάντως, σε άλλο υπουργείο, παραμένοντας έτσι στην κυβέρνηση. Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν πληροφορίες ότι θα τοποθετηθεί γυναίκα υπουργός.

 

Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος φαίνεται να μένει ο Πάνος Σκουρλέτης. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα. Αν δεν προκύψει αυτή η αλλαγή, για το Ενέργειας παίζει και το όνομα του Γιώργου Σταθάκη.

 

Από το Προστασίας του Πολίτη αποχωρεί ο Νίκος Τόσκας και ο Δημήτρης Βίτσας είναι φαβορί για τη θέση.

 

Δεδομένο θεωρείται πως ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναβαθμιστεί στο νεοσύστατο υπουργείο ΕΣΠΑ.

 

Ο Γιάννης Μουζάλας παραμένει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Οι επιδιώξεις Τσίπρα

Τον ανασχηματισμό επί της ουσίας "ανακοίνωσε" και η εφημερίδα "Αυγή", η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή με τίτλο "Δυναμική επανεκκίνηση" και σημειώνει πως πλοκληρώνεται η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

 

Όπως έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και δεν θα υπάρξουν αλλαγές μόνο σε πρόσωπα. Θα αλλάξει και η δομή ορισμένων σημαντικών υπουργείων, με αρμοδιότητες που ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αναδείξει.

 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανό ότι θα αποτυπώνεται, κοντά στα δοκιμασμένα στελέχη, η «νέα γενιά» στελεχών, αλλά και ένα πολιτικό «άνοιγμα» σε στελέχη που συντάσσονται στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός του Φώτη Κουβέλη που ενδέχεται να μπει στην κυβέρνηση, δεν έχει διαρρεύσει κάποιο άλλο όνομα που θα μπορούσε να σηματοδοτεί κάποιου είδους άνοιγμα στον κεντρώο χώρο.

 

Η προσδοκία του Πρωθυπουργού για ανανεωμένο και νεανικότερο σχήμα πάντως είναι δεδομένη, αυτή την ώρα βρίσκεται στα... τηλέφωνα για να το πετύχει και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 04 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.