ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταγραφή προσδοκιών και πολλών αστέρων στο οικονομικό επιτελείο

11:09 - 05 Νοε 2016 | Πολιτική
Μεταγραφή προσδοκιών και πολλών αστέρων στο οικονομικό επιτελείο
Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπ. Οικονομίας με κύριο στόχο την άρση εμποδίων για την προσέλκυση επενδύσεων από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ίσως είναι το κεντρικό σημείο, πέρα από την εγχώρια μικροπολιτική συζήτηση για τα θέματα της εκκλησίας του ανασχηματισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεταγραφή ενός καταξιωμένου ακαδημαϊκού και σημαντικού παράγοντα της ομογένειας, που έχει την άνεση να συνομιλεί με τον «αφρό» του αμερικανικού κατεστημένου.
Ο νέος υπουργός είναι Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και είναι διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.
 
Συνομιλητής του Πρωθυπουργού ήδη από την περίοδο πριν να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για το πώς θα κινηθεί σε αναπτυξιακό δρόμο η χώρα. «Το κίνητρο του δημόσιου τομέα δεν είναι το κέρδος, αλλά η κατάπαυση ανεργίας και φτώχειας» σημείωνε, ενώ είχε υποστηρίξει ότι ο εκτός ευρώ δρόμος θα έπρεπε να επιλεγεί μόνο εφόσον οι δανειστές οδηγούσαν τη χώρα σε ασφυξία. 
 
Ουσιαστικά καλείται να δώσει αέρα αισιοδοξίας την οικονομία και να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, όπως αυτό το κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που είναι κομβικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Μόνο που το μοντέλο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ με τις bad bank εδώ απορρίφθηκε από παράγοντες εντός κι εκτός, κυρίως λόγω της διαφορετικότητας των δομών, που έχουν FEDκαι ΕΚΤ. Πάντως ο κ. Παπαδημητρίου ξέρει καλά από αυτά.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.