ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Αξιολόγηση, χρέος και καθημερινότητα των πολιτών

14:49 - 06 Νοε 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Αξιολόγηση, χρέος και καθημερινότητα των πολιτών
Τους στόχους της κυβέρνησης έθεσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό της νέας κυβέρνησης, ζητώντας από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά ώστε να κλείσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια να επιτευχθεί συμφωνία για επίλυση του προβλήματος του χρέους, μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ωστόσο, πως παράλληλα με τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει σκληρά ώστε να επιλύσει και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πρωθυπουργών. "Δεν θέλουμε να είμαστε μία ακόμα κυβέρνησης της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε τον οδικό άξονα της κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρος και έχει στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σε μία ρύθμιση του χρέους, με απώτερο στόχο την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

«Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε απευθυνόμενος προς το υπουργικό συμβούλιο και σημείωσε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας βοηθήσει να επουλώσουμε τις πληγές. Για να είναι διαρκής και δίκαιη η ανάπτυξη πρέπει να πατά σε στέρεη βάση, να μην πατάει στην εργασιακή συντριβή. Θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία».

 

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, στόχο που χαρακτήρισε ρεαλιστικό και δίκαιο. 

 

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Η Ελλάδα, είπε «μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με την ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Με τη διαρκή υπεράσπιση για αλλαγή και ενίσχυση της Ε.Ε. σε μία περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς».

 

Επίθεση στη ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις αναφορές του για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ πως φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ.

 

«Η απόφαση για τις αρμοδιότητες σχετικά με τον διαγωνισμό για τα κανάλια, δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.

 

Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες.

 

Όπως είπε «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».

 

Προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή».

 

Διαβεβαίσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, παιδικών σταθμών και πρόσληψης νοσηλευτών θα ισχύσουν ανεξάρτητα από τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Βάρος στην καθημερινότητα των πολιτών

 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερες αναφορές και σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει χρέος να προσπαθήσει να τα επιλύσει και για το λόγο αυτό αποφάσισε να ορίσει υπουργό που θα έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

 

«Στο παρελθόν μου έγιναν παράπονα για κλειστές πόρτες- πράγμα αδιανόητο για την κυβέρνησή μας» υπογράμμισε και επισήμανε σε όλους ότι «οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός»!

Τελευταία τροποποίηση στις 15:03 - 06 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.