ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δύσκολο στοίχημα της Έφης Αχτσιόγλου

11:46 - 07 Νοε 2016 | Πολιτική
Το δύσκολο στοίχημα της Έφης Αχτσιόγλου
Μόλις στα 31 της χρόνια, η Έφη Αχτσιόγλου, η νέα υπουργός Εργασίας, ανέλαβε το κρισιμότερο υπουργείο μετά από εκείνο των Οικονομικών. Ο νέος της ρόλος την φέρνει αντιμέτωπη όχι με απλές πολιτικές και διοικητικές εκκρεμότητες προς επίλυση, αλλά με κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν τους όρους εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια.

Από την αρχή κιόλας της θητείας της, η Έφη Αχτσιόγλου θα έρθει αντιμέτωπη με τους δανειστές, καθώς θα τους αντιμετωπίσει από κοντά από τις 14 Νοεμβρίου και μετά, αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης αυτήν την εβδομάδα.

 

Παράλληλα, θα έρθει αντιμέτωπη και με εσωτερικές πιέσεις, καθώς στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου έχουν κηρυχθεί απεργίες από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ αντίστοιχα ενάντια στο επερχόμενο νέο Εργασιακό και γενικότερα ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.

 

Η νέα υπουργός θα κληθεί να φέρει εις πέρας τον συνολικό μετασχηματισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, διαμορφώνοντας με το επιτελείο της τις εναλλακτικές προτάσεις που θα δοθούν στους δανειστές, σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και όλα αυτά εν αναμονή της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

 

Ουσιαστικά η νέα υπουργός Εργασίας καλείται να αλλάξει έναν θεσμό, ο οποίος λειτουργεί προβληματικά εδώ και δεκαετίες, σε συνθήκες σήμερα οικονομικά ασφυκτικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.