ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Σε καλό κλίμα με διαφορετικές προσεγγίσεις

23:33 - 07 Νοε 2016 | Πολιτική
Eurogroup: Σε καλό κλίμα με διαφορετικές προσεγγίσεις
Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το σημερινό Εurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξετάστηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το​ Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά.

Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ανέφερε ότι καταγράφεται πρόοδος και εξήγησε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν αν χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018. Τόνισε επίσης ότι ο Πόουλ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση ότι όντως προτίθεται να φέρει το θέμα της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πριν το τέλος του έτους, γεγονός που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα συζητηθεί με το ΔΝΤ ο βαθμός διαύγειας που απαιτεί το Ταμείο για τη δική του έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Στάθηκε όμως μόνον στην πρώτη φάση των μέτρων για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

Ένα θέμα που θα μπορούσε να διευκρινιστεί είναι πόσο θα διαρκεί ακριβώς η "μεσοπρόθεσμη" με βάση τη συμφωνία διατήρησης του πλεονάσματος στο 3.5% του ΑΕΠ μετά το 2018 πριν αυτό να μπορεί να υποχωρήσει.

Γιώργος Αλεξακης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.