ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα έρευνας για αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με πρόσφυγες

14:33 - 10 Νοε 2016 | Πολιτική
Αίτημα έρευνας για αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με πρόσφυγες
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας κατέθεσαν επείγον αίτημα στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου-Ζεντέλη ώστε να ελεγχθούν οι αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις οποίες φέρεται να προκύπτουν:

Α) Η επανεισδοχή από τη χώρα μας προσφύγων στην Τουρκία παρά το ότι πιθανώς οι τελευταίοι εκδήλωσαν βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου,

Β) η πιθανή απαγόρευση προσέγγισης από την Ύπατη Αρμοστεία σε ομάδα προσφύγων που κρατούνταν σε Αστυνομικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Από τα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη επιλέχθηκε να διεξαχθεί έρευνα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ώστε να μην δημιουργηθούν αμφιβολίες και σκιές για την διαδικασία.

Το αίτημα για διεξαγωγή έρευνας, για τυχόν διοικητικές παραλείψεις, δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση την εκπεφρασμένη πρακτική της ελληνικής Πολιτείας να ερωτώνται επανειλημμένα οι πρόσφυγες/μετανάστες εάν επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, και όσοι το εκφράζουν να μην υπάγονται στις διαδικασίες επιστροφής.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η τήρηση των αρχών διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους υποβάλλουν αίτημα ασύλου, καθώς και η εξατομικευμένη  εξέταση των αιτημάτων, δεν είναι μόνο υποχρέωση της χώρας απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο αλλά είναι και επιλογή της, ακόμη και αν αυτό έχει επίπτωση την καθυστέρηση τυχόν επιστροφών επί απορριπτικών αποφάσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.