ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά διαχειριστικά βήματα σε εποχές μεγάλων αλλαγών…

11:00 - 11 Νοε 2016 | Πολιτική
Μικρά διαχειριστικά βήματα σε εποχές μεγάλων αλλαγών…
Μετά τη συναινετική διέλευση από τον κάβο, όπως εξελίχθηκε, της σύνθεσης του ΕΣΡ, η κυβέρνηση, στρέφεται τώρα στα βασικά ζητήματα που φυσιολογικά θα έπρεπε να την απασχολούν και δεν είναι άλλα από τα προβλήματα της Οικονομίας και της ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στον ορίζοντα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, διαφαίνονται κάποιοι παρήγοροι οιωνοί που επιτρέπουν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου, είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός των χρονικών πλαισίων που εκτείνονται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

Ο Β. Σόιμπλε, όπως επισημαίνουν έστω με την ταχύτητα των παγετών, μετακινήθηκε από την άκαμπτη θέση του και δείχνει τώρα να συναινεί σε μια συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χαλάρωσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

 

Στο Μαξίμου, εξάλλου, εκτιμούν ότι αναλόγως ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο όπως υποστηρίζουν «διαψεύδει την γαλάζια προπαγάνδα περί αδιεξόδου και τέταρτου Μνημονίου», μετά τη δήλωση του εκπροσώπου Τζέρι Ράϊς που ανοίγει προοπτική γα συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετα μέτρα.

 

Στουρνάρας: Προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

 

Είναι πρόδηλο ότι η Οικονομία χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από τον βραχνά των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και αφετέρου να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κρατά σε συνθήκες ομηρείας τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών.

 

Ειδικότερα για το πρώτο, ο κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters πως μέχρι να φτάσουμε στην άρση των περιορισμών, «απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

 

Πρόκειται για κίνηση ισχυρού συμβολισμού, που θα επιτρέψει όπως είπε μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την προσεχή χρονιά, αλλά, όπως υπογράμμισε, όλα εξαρτώνται «από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη».

 

Το γνωρίζουν αυτό στην κυβέρνηση και ετοιμάζονται για τις αναγκαίες προσαρμογές και υποχωρήσεις στο μέτωπο των εργασιακών οι οποίες θα παρουσιαστούν υπό το εύηχο όχημα της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο…

 

Περιμένοντας τον Ομπάμα…

 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019.

 

Κοινοποίησε μάλιστα ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια. Η ΤτΕ, είπε, πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές ενώ θ΄ ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεια.

 

Κορυφαίο επικοινωνιακό ατού στα κυβερνητικά χέρια παραμένει η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της προσεχούς Τρίτης στην Ελλάδα. Στο κύκνειο άσμα του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, η Αθήνα αναμένει ανυπόμονα, μια ισχυρή πολιτική στήριξη στο αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αλλά και την ηθική αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, που διέσωσαν την τιμή του δυτικού κόσμου.

 

Φυσικά, όλα αυτά, δεν είναι παρά κινήσεις που σχετίζονται με το μικροκλίμα, διότι συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα ιεραρχεί νέες προτεραιότητες ακόμα δεν υπάρχει, καθηλώνοντας την Οικονομία σε χαμηλές επιδόσεις…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.