ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταύρος Θεοδωράκης στο Reporter: Χρειαζόμαστε εθνική πρόταση για το Χρέος

11:19 - 14 Νοε 2016 | Πολιτική
Σταύρος Θεοδωράκης στο Reporter: Χρειαζόμαστε εθνική πρόταση για το Χρέος
Κοινή εθνική θέση όλων των δημοκρατικών κομμάτων για τον επαχθή δανεισμό της χώρας προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναγνωρίζοντας πάντως με μετριοπάθεια, ότι ακόμα και αν το χρέος ρυθμιστεί δεν θα επηρεάσει δραματικά την καθημερινή Οικονομία η οποία, όπως παρατηρεί, παραμένει «ο μεγάλος ασθενής».

Ζητεί επίσης μείωση φόρων και εισφορών, περιορισμό του κομματικού κράτους και στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αλλάξουν οι διαθέσεις στο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και να σταματήσει η αιμορραγία των νέων για αναζήτηση καλύτερης μοίρας στο εξωτερικό.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον reporter.gr ο επικεφαλής του Κινήματος «Το Ποτάμι», δηλώνει απογοητευμένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα, απέτυχε να εξαγάγει την εικόνα του με φόντο την Ακρόπολη- κάτι που θα τόνωνε το brand name της χώρας σε μια δύσκολη εποχή.

 

Σχολιάζοντας ειδικότερα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι η απουσία αντιπρότασης φέρνει στο προσκήνιο το φόβο και εξηγεί πως ο Τράμπ σήμερα, όπως το Brexit χθες και ενδεχομένως η Λεπέν αύριο, δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε.

 

Στα καθ΄ ημάς, ο κ. Θεοδωράκης, αναφερθείς στην εκδοχή ότι η νέα υπουργός Εργασίας είναι επιλογή των θεσμών, επισημαίνει ότι αυτό θα κριθεί από τις υπογραφές που θα βάλλει. Δεν παραλείπει όμως να σχολιάσει δηκτικά ότι είναι και αυτή παιδί του κομματικού σωλήνα που έχει δει ανέργους μόνο σε φωτογραφίες.

 

Καθόσον αφορά στο «Ποτάμι» δηλώνει ότι η δημοσκοπική του κάμψη διόλου δεν τον ανησυχεί, διότι, όπως εκτιμά την κρίσιμη ώρα εκείνοι που θέλουν την παρουσία του στη Βουλή θα το στηρίξουν αποφασιστικά. Αναγνωρίζει ευθέως πάντως, ότι το δίπολο Τσίπρα- Μητσοτάκη «θα μας πιέσει».  

 

Χωρίς να ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα των συνεργασιών, χρεώνει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως και στον διάδοχο ΣΥΡΙΖΑ την εγκαθίδρυση και συντήρηση της ελληνικής παθογένειας και περιγράφει αδρά μια προοπτική προγραμματικής συμπόρευσης, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνοι που «έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα» θα απογαλακτιστούν από το βαρύ τους παρελθόν και θα υιοθετήσουν τολμηρές και ριζοσπαστικές προτάσεις για τη χώρα. 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:   

 

Αύριο φτάνει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Περιμένετε να βγει κάτι καλό απ’ αυτήν την επίσκεψη;

-         Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας παγκόσμιος ήρωας και η επίσκεψη του στην χώρα μας είναι από μόνη της ένα θετικό γεγονός. Θα ήθελα βέβαια η ομιλία του να γίνει στην Πνύκα όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί. Σκεφθείτε την εικόνα του με φόντο την Ακρόπολη… Θα έκανε τον γύρω όλου του κόσμου. Ένα ισχυρό μήνυμα σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και μια διαφήμιση αξίας πολλών εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση όμως ούτε αυτό δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει.

 

Φταίει η κυβέρνηση που δεν θα γίνει η ομιλία στην Πνύκα;

-         Προφανώς φταίει η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ανικανότητα σε στολή Τόσκα. Είτε φοβήθηκαν ότι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν τον χώρο είτε οι εγγυήσεις ασφαλείας που έδωσαν είχαν πολύ χαμηλά στάνταρ. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ντροπή και μια ήττα.

 

Ήσασταν ο μόνος ίσως αρχηγός που δημοσιοποιήσατε έντονα την αντίθεσή του στην εκλογή Τραμπ.

- Στο Ποτάμι όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες δεν μασάμε τα λόγια μας. Ο Τραμπ, όπως το Brexit χθες, όπως η Λεπέν αύριο δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε. Λαϊκισμός με ακροδεξιά ψήγματα. Άκουγα μόλις χθες τον Τραμπ στην πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του. Έλεγε: «Θα διώξουμε τους μετανάστες που είναι εγκληματίες, μέλη συμμοριών, διακινητές ναρκωτικών ουσιών. Είναι 2 εκατομμύρια, ενδεχομένως και 3 εκατομμύρια». Και γιατί όχι 4 ή ενδεχομένως και 5; Η μπακαλική στην υπηρεσία της υψηλής πολιτικής. 

 

Αρκετοί πάντως λένε ότι ο Τραμπ ήταν η εκδίκηση των αποκλεισμένων της Αμερικής κόντρα και στα συστημικά ΜΜΕ που υποστήριξαν την Χίλαρι.   

Οι συνηθισμένες νεοελληνικές αριστερές μπουρδολογίες. Ο Τράμπ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος που ξόδεψε πολλά για να στήσει από νωρίς το παιγνίδι υπέρ του. Τα τρολ και οι χάκερς του Τράμπ ήταν παντού. Επαγγελματικές δουλειές με έναν στρατό από επικοινωνιολόγους και μελετητές της μάζας. Αντικειμενικοί παρατηρητές τους υπολογίζουν γύρω στα 200.000 άτομα. Δημιουργούσαν κλίμα στα social media εδώ και ενάμιση χρόνο. Ψεκασμένες θεωρίες, μίσος, φόβος… όλα αυτά που συσπειρώνουν και διεγείρουν τα ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων.

 

Μήπως δίνετε υπερβολική βαρύτητα στο ρόλο των social media;

-         Μα δεν λέω ότι οι εκλογές κρίθηκαν μόνο στο διαδίκτυο. Ήταν και τα λάθη των Δημοκρατικών. Η απουσία αντιπρότασης. Η αίσθηση ότι η παρέα Κλίντον είχε κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία. Δυναμικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας απείχαν γιατί θεώρησαν ότι οι Δημοκρατικοί μετά τον Ομπάμα αντί να πάνε μπροστά κάνουν βήματα πίσω με την Χίλαρι. Και όταν κινητοποιήθηκαν με τον φόβο του Τραμπ ήταν πια αργά.

 

Για να μπούμε στα δικά μας, πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας το θέμα του χρέους;

-         Το καλύτερο για τη χώρα θα ήτα να υπάρξει μια εθνική πρόταση για το χρέος. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι δυστυχώς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληρονομήσουν το χρέος μας. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση. Μια πρόταση με την υπογραφή μόνο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι λιγότερο πειστική από μια πρόταση που θα υπέγραφαν όλα τα δημοκρατικά κόμματα. 

 

Το χρέος όμως ακόμη κι αν ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο, δεν θα αλλάξει τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

-         Δυστυχώς έχετε δίκιο. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η καθημερινή οικονομία. Αυτός είναι ο μεγάλος ασθενής. Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας της τελευταίας 15ετίας στην απασχόληση αφού χάθηκαν 82.810 θέσεις εργασίας ενώ μία στις δύο θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή ελαστικής απασχόλησης. Πλέον έχουμε πάει σε μισθούς 200 και 300 ευρώ. Και όποιος αναλαμβάνει υπουργός η πρώτη του δουλειά είναι να σβήνει τις παλιές του αναρτήσεις στις οποίες διαβεβαίωνε ότι μόλις γίνουν κυβέρνηση θα επαναφέρουν τους μισθούς στα 750 ευρώ.

 

Ποια είναι αλήθεια η γνώμη σας για την νέα υπουργό εργασίας; Οι πληροφορίες λένε ότι μπήκε με σύμφωνη γνώμη των Θεσμών. 

-         Όλα αυτά θα φανούν από τις υπογραφές που θα βάλει. Πάντως είναι και αυτή ένα παιδί του κομματικού σωλήνα. Ούτε ένα μεροκάματο δεν έχει κάνει. Μόνο δουλειές του κόμματος. Πληρωνόταν για να κάνει προπαγάνδα με λαϊκισμούς και υποσχέσεις και ξαφνικά βρέθηκε υπουργός. Και ανέργους βέβαια θα έχει δει μόνο σε φωτογραφίες. Γιατί η Κουμουνδούρου δεν έχει ανέργους. Η κανονική ζωή όμως έχει.

 

Πάντως ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους Έλληνες  Εφοπλιστές είπε ότι η ανάπτυξη ήρθε.  

-         Ναι απλώς είναι διακριτική γι΄ αυτό θέλει να περνάει απαρατήρητη. Αυτά είναι αστειότητες. Αν δεν μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, αν δεν περιορίσουμε το κομματικό κράτος και δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Όσο τα παιδιά μας συνεχίζουν να φεύγουν έξω αυτό σημαίνει ότι ο κατήφορος συνεχίζεται. 

 

Αρκετοί αναγνωρίζουν ότι το Ποτάμι λέει κατά καιρούς σωστά πράγματα αλλά οι ψηφοφόροι σας παρόλα αυτά μειώνονται. 

-          Εννοείτε προφανώς οι δημοσκοπικοί μας ψηφοφόροι. Οι δημοσκοπήσεις όμως έχουν περίπου 50% αναποφάσιστους. Όσοι ψηφίζουν Ποτάμι δεν νιώθουν στρατευμένοι. Το Ποτάμι δεν έχει πουθενά στην Ελλάδα κομματικά γραφεία, ούτε επαγγελματικά στελέχη έχει. Και δεν θέλει να έχει. Όπως ξέρετε είμαστε το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Παρότι μετείχαμε σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έχουμε λοιπόν μηχανισμούς. Οπότε οι ψηφοφόροι μας είναι πιο χαλαροί. Την κρίσιμη στιγμή όμως θα συσπειρωθούν. Μην ανησυχείτε. 

 

Εμείς δεν ανησυχούμε. Εσείς όμως δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε; 

-          Κοιτάξτε. Άλλο ανησυχώ, δουλεύω και παλεύω και άλλο τρέμουν τα πόδια μου και τα βάζω στα πόδια να βρω ένα κόμμα να συνεργασθώ ή να ενταχθώ. Το Ποτάμι είναι η χρήσιμη λογική προοδευτική δύναμη της χώρας. Γι΄ αυτό πέρα από την πρόθεση ψήφου, η εκλογική του επιρροή του παραμένει υψηλή. Ασυνήθιστα υψηλή για μικρό κόμμα. Αυτοί που μας βλέπουν θετικά και αυτοί που θέλουν να είναι το Ποτάμι στην Βουλή είναι μια μεγάλη δεξαμενή η οποία την κρίσιμη στιγμή θα μας στηρίξει. 

 

Θα σας στηρίξει για να κάνετε τι στην επόμενη Βουλή; Να κάνετε κυβέρνηση με την ΝΔ;  

-         Να κάνουμε αυτό που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε. Να πολεμήσουμε τις παθογένειες της πολιτικής. Όλοι οι άλλοι έχουν βάψει κατά καιρούς τα χέρια τους με αίμα. Πληροφορούμαι τώρα ότι η ΝΔ κάνει καμπάνια για το κομματικό κράτος. Έμπρακτη αυτοκριτική θα κάνει ποτέ; Τι ήταν η ΔΑΚΕ; Τι ήταν η ΠΑΣΚΕ; Τι είναι σήμερα οι στρατιές των μετακλητών;  Ή πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουσθούν ποτέ με το κομματικό κράτος; Κάποιοι το δημιούργησαν και κάποιοι με χαρά το συντηρούν.  

 

Δεν ανησυχείτε με το ενδεχόμενο ο κόσμος να εγκλωβιστεί σε ένα δίπολο μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη;

- Έχετε δίκιο  ότι το δίπολο θα μας πιέσει. Ο κόσμος στην Ελλάδα τα επενδύει όλα, κάθε φορά, στη μαγική δύναμη του πρώτου. «Θα έρθει ένας καινούργιος πρωθυπουργός και μαγικά θα μας λύσει όλα τα προβλήματα». Έτσι εξαπατήθηκε η κοινωνία και με τον Τσίπρα. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να βάλουμε μυαλό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη και μετά να ζητάμε να αλλάξουν τα πράγματα. Ποιοι θα τα αλλάξουν αν δεν τα αλλάξουμε εμείς;

 

Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε προεκλογικά με κάποιο κόμμα; Είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη ΝΔ; Σε αρκετά θέματα, ο κόσμος βλέπει συγκλίσεις στις απόψεις σας.

-         Μπορεί η κριτική μας στην κυβέρνηση να είναι παρόμοια σε κάποια σημεία, αλλά μας χωρίζουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες: Το παρελθόν και το μέλλον της χώρας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν – η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - έχουν μεγάλες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Ποιος έθρεψε τα ελλείμματα προς χάριν των δικών τους παιδιών; Και η πολιτική τους πρόταση είναι, ακόμη και σήμερα, άτολμη. Είναι δέσμιοι του παρελθόντος τους. Δείτε τα κοινωνικά θέματα. Για τον χωρισμό κράτους εκκλησίας δεν βγάζουν λέξη. Ούτε το σύμφωνο συμβίωσης δεν είχαν όλοι την τόλμη να ψηφίσουν. Και για τα κανάλια διαφωνούσαν απλώς με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τολμούν να συγκρουσθούν με τα δικά τους λάθη δεκαετιών.

 

Πάντως για τα κανάλια επετεύχθη πολιτική συμφωνία. Όλοι ψηφίσατε το νέο ΕΣΡ.

-         Ναι αφού η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν θα είναι εύκολο να κάνει τα δικά της κανάλια, έκανε όπισθεν ολοταχώς. Η λύση είναι περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία. Είναι η αρχική μας πρόταση. Να σπάσουμε το τρίγωνο της παλιάς διαπλοκής αλλά χωρίς να πάμε σε νέα διαπλοκή όπως ήθελαν και προσπαθούσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.