ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ομπάμα στην Ελλάδα (συνεχής ενημέρωση & live video)

14:35 - 15 Νοε 2016 | Πολιτική
Ο Ομπάμα στην Ελλάδα (συνεχής ενημέρωση & live video)
Με υψηλές προσδοκίες για την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ σε όλα τα προβληματικά μέτωπα της χώρας, αρχής γενομένης από την Οικονομία και τη ρύθμιση του επαχθούς χρέους, η Αθήνα υποδέχθηκε την Τρίτη τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. -Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" στις 10.33. Τιμητικό άγημα, με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο, υποδέχθηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο. -Στις 13.30, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος. (Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από την υποδοχή). -«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για τον ελληνικό λαό» ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο κ. Ομπάμα στο διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο- Δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ -Στις 14.30 ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας-Δείτε τι είπαν οι δύο άνδρες ΕΔΩ -Έπειτα από συνάντηση 2 περίπου ωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου: Οι δηλώσεις τους ΕΔΩ.

 

Τι κομίζει στις αποσκευές του

 

Ο αυτονόητος συμβολισμός της περιοδείας, της τελευταίας του Αμερικανού Προέδρου επί ευρωπαϊκού εδάφους, συναντάται στην πράξη με την ελπίδα ότι οι διακηρύξεις του θα αποτελέσουν την ύστατη πολιτική του προσφορά για την αντιμετώπιση ζητημάτων μείζονος ελληνικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 

Στο Μαξίμου έσπειρε ενθουσιασμό η συνέντευξη Ομπάμα στην «Καθημερινή» στην οποία, στηρίζοντας με συνέπεια το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, δήλωσε απερίφραστα «για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται ελπίδα».

 

Η «λύτρωση» από βραχνά του χρέους, όπως αναφέρουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, θα στείλει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και θα αναβαθμίσει την γεωπολιτική σημασία της χώρας σε μια περιοχή αυξανόμενης αστάθειας και ασύμμετρων απειλών.

 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η λύση είναι τώρα περισσότερο κοντά από ποτέ, δεδομένου ότι ο εκλογικός θρίαμβος του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί ανασφάλεια στο Βερολίνο, ώστε να αποδεχθεί εκλογικεύσεις, εγκαταλείποντας την ακαμψία του και την υπέρμετρη επίδειξη ισχύος.

 

Ενδεικτικές των προσδοκιών της Αθήνας, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις (Real fm)του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Ομπάμα, επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του με λύσεις.

 

Ανάλογη στήριξη, όπως είναι εύλογο, αναμένει η Αθήνα και για την πρόοδο στο Κυπριακό και την ουσιαστική βοήθεια στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελβετία μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί.

 

Θεωρείται βέβαιο, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αυριανή του ομιλία, θα εξάρει το ρόλο της Ελλάδας και των πολιτών της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών με τρόπο που διέσωσε τις ηθικές αξίες του δυτικού πολιτισμού και θα τονίσει τη σημασία που έχει να παραμείνει νησίδα σταθερότητας, υπό εύφλεκτες συνθήκες στις όμορες χώρες.

 

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 14:30, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι κ. Τσίπρας και Ομπάμα θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ θα δεχθούν ερωτήσεις από τέσσερις δημοσιογράφους Αμερικανούς και Έλληνες. 

 

Στις 19:30, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προσφωνήσεις τόσο του κ. Παυλόπουλου, όσο και του υψηλού επισκέπτη.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 18:07 - 15 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.