ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Η δύσκολη συγκατοίκηση Ευάγγελου- Φώφης

13:17 - 15 Νοε 2016 | Πολιτική
ΠΑΣΟΚ: Η δύσκολη συγκατοίκηση Ευάγγελου- Φώφης
Η ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να απογαλακτιστεί από τον πολιτικά και εκλογικά ολέθριο εναγκαλισμό του με τη ΝΔ που προκάλεσε μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προσκρούει εδώ και πολύν καιρό στη σθεναρή δυσφορία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρώην Πρόεδρος, στα χέρια του οποίου το άλλοτε πανίσχυρο Κίνημα συρρικνώθηκε δραματικά στα όρια μιας ανυπόληπτης κομματικής οντότητας, έχει ουσιαστικά θέσει βέτο στη σημερινή ηγεσία, αξιώνοντας με επίμονο πολιτικό αλυτρωτισμό να υπερασπίζεται τις επιλογές της συγκυβέρνησης με τον Α. Σαμαρά με τον οποίο συχνά συμπλέει, οι περισσότερες από τις οποίες, πάντως, δεν κρίνονται επιτυχείς…

 

Η πολιτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και η θεαματική μνημονιακή του μετάλλαξη, όπως οι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν δεν αποτελούν ασφαλές έδαφος για τις ατομικές του προβολές στην ιστορία. Συνοπτικά, το γεγονός ότι και η σημερινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις προηγούμενες, δεν προσφέρεται για αυτάρεσκες και κάποιες φορές πολιτικά χαιρέκακες εκδηλώσεις προσωπικής δικαίωσης.

 

Το ειδικό πολιτικό βάρος του κ. Βενιζέλου, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την επιρροή του στο εσωκομματικό ακροατήριο, συνιστά σύμφωνα με αρκετούς στη Χ. Τρικούπη τροχοπέδη στα σχέδια της Φώφης Γεννηματά να απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ από το βαρύ κυβερνητικό του παρελθόν και να επαναφέρει το Κίνημα στην ιδεολογική κοίτη της Σοσιαλδημοκρατίας που σήμερα νέμεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ιδιότυπη συγκατοίκηση που προωθεί ο πληθωρικός κ. Βενιζέλος ο οποίος είναι προφανές ότι ασφυκτιά στα όρια του «δεύτερου» ρόλου, προκαλεί συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας για το στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία παλινδρομεί σε πορεία αδιάφορη για τους πολίτες.

 

Η συναινετική στάση της Φώφης Γεννηματά στο ζήτημα του νέου ΕΣΡ προκάλεσε το μένος του προκατόχου της, ο οποίος υποστήριξε ότι έπρεπε προηγουμένως να ερωτηθεί, όπως ενδεχομένως να άρμοζε σε λέσχη συζητήσεων, αλλά, πάντως σύμφωνα με την άποψη υποστηρικτών της ηγεσίας, όχι σε συντεταγμένα κόμματα.

 

Πρόσθετο μάλιστα εμπόδιο, συνιστά και η πρόσφατη προειδοποίηση Βενιζέλου, πως αν επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδια θα αποχωρήσει…

 

Από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά προσπαθεί, δημόσια τουλάχιστον να αντιμετωπίζει φλεγματικά την όλη κατάσταση, όπως έπραξε σήμερα από τον ΣΚΑΪ, από όπου υποβάθμισε τις διαφοροποιήσεις του κορυφαίου στελέχους, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση που δεν αφορά κανέναν.

 

Η ίδια χαρακτήρισε αστειότητες, σχετικά σενάρια που αποδίδουν την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΕΣΡ σε συναλλαγές εκτός πλαισίου με το Μαξίμου που φθάνουν μέχρι την παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων και τα οποία φαίνεται να έχουν συγκεκριμένη πηγή διαρροής.

 

Αναλόγως διαψεύδουν από τη Χ. Τρικούπη πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προωθείται παρασκηνιακά, υπό τις οδηγίες; Του Κώστα Λαλιώτη.

 

Η κυρία Γεννηματά επιμένει στη θέση ότι η χώρα χρειάζεται τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση με βάση ένα παραγωγικό σχέδιο στο οποίο θα συναινέσουν οι πολίτες.

 

Και ειδικότερα για την Κεντροαριστερά, στέλνοντας ένα εύληπτο μήνυμα, υπογραμμίζει με έμφαση πως όσοι δηλώνουν δημόσια ότι θα ψηφίσουν ΝΔ, είναι καλό να σταματήσουν τις συναντήσεις…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.