ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Βιώσιμη λύση για την Ελλάδα-Τσίπρας: Θα πείσουμε τη Μέρκελ

17:55 - 15 Νοε 2016 | Πολιτική
Ομπάμα: Βιώσιμη λύση για την Ελλάδα-Τσίπρας: Θα πείσουμε τη Μέρκελ
"Ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη", τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διεμήνυσε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή προοπτική. "Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα", τόνισε από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας που ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση του χρέους, μείωση πλεονασμάτων και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξέφρασε δε την άποψη πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποδείξει ότι έχει αίσθημα ευθύνης και τελικά θα πειστεί για μία βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αφού είπε καλησπέρα στα ελληνικά αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

"Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα για να προσθέσει πως "γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα".

 

"Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης", ανέφερε ακόμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας:

 

"Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους". 

 

"Η Ελλάδα συνεχίζει το δύσκολο δρόμο της ανάπτυξης. Η λιτότητα δε μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να βρουν ελπίδα στην καθημερινή τους ζωή. Όλοι θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα", πρόσθεσε.

 

"Βλέπω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα και βούληση να βαδίσει σε αυτό τον δρόμο. Εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως, χρειάζεται και μια αναπτυξιακή ατζέντα. Μαζί χρειάζεται και ελάφρυνση του χρέους, που είναι ένα πολιτικό ζήτημα", πρόσθεσε επίσης.

 

Αναφερόμενος σε διεθνή θέματα ο κ. Ομπάμα είπε πως συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα την σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

Για το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα "για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό.

 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα", είπε.

 

Για το Κυπριακό είπε: "Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες".

 

Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα συνεχάρη την Ελλάδα "που δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα". "Συζητήσαμε τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών υποθέσεω", πρόσθεσε.

 

Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα

 

"Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

 

Για αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί "όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαυριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή". 

 

Όπως είπε, "η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα". 

 

Ακόμα, κατά τον κ. Τσίπρα,"η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα".

 

"Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι", σημείωσε ο Πρωθυπουργος και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

 

"Η περσινή συμφωνία έλεγε ότι μόλις καταλήξει η πρώτη αξιολόγηση θα συζητηθεί η ελάφρυσνη του χρέους. Και είμαι αισιόδοξος", σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι η Μέρκελ είναι μια πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο απέναντι στο μέλλον της Γερμανίας. Η Μέρκελ "θα πεισθεί να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη και η Ελλάδα να είναι όχι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης", σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

 

"Η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Που εργάστηκε για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Που ενέταξε εκατοντάδες Αμερικανούς στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης. Που συνέβαλε για μία ανθρωπιστική λύση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτό που η Ευρώπη επέλεξε. Οι ΗΠΑ έχουν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μείωση ανεργίας. Από την άλλη η επιμονή στη λιτότητα που επέλεξε η Ευρώπη κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες. Αντίθετα οι ευρωπαϊκές πολιτικές προκάλεσαν ανυπολόγιστα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Συμφωνήσαμε πως το αποκτήσουν οι κοινωνίες προοπτική είναι η μόνη απάντηση στο ρεύμα της", τόνισε.

 

"Η Ελλάδα και ο λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα λιτότητας που όξυνε τα προβλήματα.


Σήμερα, στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Βήμα προς βήμα αναστυλώνουμε την οικονομία μας. Πριν ενάμιση χρόνο κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να αναγνωρίσω την ηθική και πολιτική στήριξη του κ. Ομπάμα. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για να διασφαλίσουμε την ενότητα. Πήραμε τις ιστορικά ορθές αποφάσεις”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Το πρώτο τετ α τετ

 

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δημόσιο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης αναφορά στο θέμα του χρέους και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ελάφρυνσής του.

 

"Εμείς θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι μόνο με τη λιτότητα δεν μπορεί να υπάρξει λύση", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα προσθέτοντας θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως και ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλο, έτσι και στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.

 

"Θα ήθελα να σας ευχαρστήσω για τη συμπόνια με την οποία αντιμετωπίσατε το προσφυγικό. Ελπίζω να συνεχίσουμε να έχουμε συνεργασία για αντιμετώπιση του ζητήματος και για την αντιμετώπιση των συρράξεων", είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Όσον αφορά στο Κυπριακό είπε πως "πιστεύουμε ότι ΗΠΑ, Ελλάδα & Κύπρος θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

 

Τσίπρας: Αναμένουμε θετικές εξελίξεις για χρέος και Κυπριακό

 

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημείωσε ότι ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:59 - 15 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.