ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας για Κυπριακό: Αποχώρηση κατοχικού στρατού και κατάργηση εγγυήσεων

21:58 - 16 Νοε 2016 | Πολιτική
Την ευθεία και καθαρή θέση ότι δεν υφίσταται λύση στο Κυπριακό χωρίς αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Τετάρτης.

«Στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση στην κατεύθυνση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Αποτελεί πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη. Όπως τόνισα και χθες, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, που ξεκίνησε από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο», είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.

 

«Ενημερώθηκα από τον κ. Αναστασιάδη για τις εξελίξεις. Ειδικότερα για τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για το εδαφικό, καθώς και τα υπόλοιπα θέματα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία, όπου ο πρόεδρος και εμείς μαζί του, όπως ευελπιστούμε, θα επιδιώξουμε μία λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε στήριξη και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού.

Δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων, τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων», συνέχισε και πρόσθεσε:

 

«Η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε μονομερές πλαίσιο, με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».

 

Μία δίκαιη βιώσιμη λύση θα είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και διαφορές.

 

Διεμήνυσε ότι «δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».Όπως συνόψισε, είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με μία ιθαγένεια και διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές εκφράζοντας την ίδια ώρα την πεποίθηση ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει «την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.