ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφαλογιάννη: Γιατί καθυστερούν οι νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας στις ΑΠΕ;

11:59 - 23 Νοε 2016 | Πολιτική
Κεφαλογιάννη: Γιατί καθυστερούν οι νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας στις ΑΠΕ;
Ερώτηση στον υπουργό Ενέργειας υπέβαλε χθες η βουλευτής της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ και την κατάρτιση των νέων συμβάσεων αγοραπωλησίας που υπογράφουν οι παραγωγοί.

Πιο αναλυτικά, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε τα εξής:

 

"Με το Ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α 149/9.8.2016) αναφορικά με το νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. & ΣΗΘΥΑ και τις νέες ρυθμίσεις που εισήγαγε προβλέπεται η κατάρτιση νέων πρότυπων συμβάσεων αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, που υπογράφουν οι παραγωγοί με τον ΛΑΓΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ κατά περίπτωση.

 

Οι συμβάσεις αυτές σύμφωνα με τα άρθρα 9,10 και 11 του ανωτέρω νόμου προβλέπεται να καταρτιστούν με πρόταση του ΛΑΓΗΕ (ή του ΔΕΔΔΗΕ αν αφορά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά), γνώμη της ΡΑΕ και έκδοση Υπουργικής Απόφασης, αφού προηγουμένως εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση του άρθρου 6 του ανωτέρω νόμου σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού ειδικής τιμής αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Κατά συνέπεια ο ΛΑΓΗΕ από την έναρξη ισχύος του νόμου (9.8.2016) έως και σήμερα δεν υπογράφει συμβάσεις αγοραπωλησίας έως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και εκδοθούν οι σχετικές ως άνω Υπουργικές Αποφάσεις.

 

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των παραπάνω διαδικασιών και έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάρτιση των πρότυπων συμβάσεων προκαλεί σημαντικούς κινδύνους για την υλοποίηση δεκάδων επενδύσεων που διαθέτουν ίδια κεφάλαια αλλά και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με δυσμενείς συνέπειες και για τις κατά τόπους κοινωνίες αφού στερούνται της ευκαιρίας για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ συγκεκριμένες επενδύσεις όπως αυτές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο προσφέρουν επιπλέον σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος. Δεδομένου ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, και καμμία νέα επένδυση στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να υλοποιηθεί από την καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών με τις πρότυπες συμβάσεις αγοραπωλησίας Υπουργικών Αποφάσεων, ερωτάται ο κος Υπουργός:

 

Πού οφείλεται η σημαντική καθυστέρηση έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις πρότυπες συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας; Πότε εκτιμάτε ότι θα εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη"

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.