ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει-Ο Μητσοτάκης «ονειρεύεται» 4ο Μνημόνιο

16:01 - 23 Νοε 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει-Ο Μητσοτάκης «ονειρεύεται» 4ο Μνημόνιο
Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πως συντάσσεται με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών και πως ζητά εκλογές για να φέρει ένα 4ο Μνημόνιο. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη σίγουρος πως παρά τις δυσκολίες, η 2η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.«ώστε να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της β' αξιολογησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

 

Είπε ακόμα πως στόχος είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα ληφθούν από τώρα έως και το 2018 καθώς και για τα μακροπρόθεσμα, από το 2018 και μετά.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδειξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολογηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Διεμήνυσε όμως ότι «δεν θα μπούμε στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε νέα μέτρα είτε τη συνεχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκο νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

 

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι εναπομείνασες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η πολιτική βουληση για την τήρηση όσων έχουμε συμφωνηθεί.

 

Στη συνέχεια, κάνοντας προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως εύχεται την αποτυχία της χώρας, για να έρθει στην κυβέρνηση και να φέρει τέταρτο μνημόνιο.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πιέζει την κυβέρνηση αλλά θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Δεν είναι ο υπερβάλλων αντιπολιτευτικός ζήλος αλλά ένδειξη μίας στρατηγικής που έχει όνομα: 4ο μνημόνιο», σημείωσε.

 

Τον κατηγόρησε επίσης ότι αυτό που επιδιώκει με πάθος είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η μη λήψη αποφάσεων για το χρέος, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ χωρίς να κρατά τα προσχήματα.

 

Μήνυμα στην Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης

 

Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης σαφές μήνυμα και στην Τουρκία, μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Στα θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, είπε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, τόνισε, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι φίλη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία.

 

«Δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητούμε τα δεσμευτικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας» πρόσθεσε και επισήμανε πως «θα είναι για όλους καλό και για την Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπως είπε, που για πρώτη φορά υπάρχουν -παρά την προχθεσινή εξέλιξη- προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.