ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτζιάς:Αν εννοούν «λύση» την παράδοση της Κύπρου, ας το πουν

17:45 - 27 Νοε 2016 | Πολιτική
Κοτζιάς:Αν εννοούν «λύση» την παράδοση της Κύπρου, ας το πουν
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις της Ελλάδας στην επίλυση του ζητήματος μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha ο Νίκος Κοτζιάς. «Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ουσία είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος», δηλαδή  «η κατοχή της Βορείου Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εκτός κι αν κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού».

 

Ανέφερε  ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί».

 

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε  και διευκρίνισε  ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης.

 

Εξήγησε ότι σε κείμενό του για το Κυπριακό  εξηγεί γιατί πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις  και προτείνει  ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην  Τουρκία, την Κύπρο και στην Ελλάδα, στο οποίο  όμως δεν θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα. «Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα μετά το 1960 δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, είναι κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν ένα τρίτο κράτος, όπως η Τουρκία να κατέχει τμήματα και εδάφη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης και το γεγονός ότι η  Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος μέλος στην ΕΕ,  είναι κρινόμενη από την Κύπρο.

 

Ο κ. Κοτζιάς  αποσαφήνισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε καθόλου στα πέντε στάδια της διαπραγμάτευσης και  ότι ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη και να εκφέρει την άποψή του στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με αυτά.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:44 - 27 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.