ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι... γυρεύει ο Τσίπρας στην Κούβα;

09:00 - 29 Νοε 2016 | Πολιτική
Τι... γυρεύει ο Τσίπρας στην Κούβα;
Παρέα με μια ευάριθμη ομάδα στενών συνεργατών του γραφείου του που αποτελείται από την ιδιαιτέρα γραμματέα του και τους διπλωματικούς του συμβούλους- και χωρίς τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για τη μακρυνή Αβάνα, με σκοπό να παραστεί στις τιμητικές εκδηλώσεις για τον θάνατο του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Η επίσκεψη έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί κάποιο- έστω άτυπο- πρόγραμμα επίσημων συναντήσεων. Ό,τι γίνει ως εκ τούτου, θα γίνει υπό την πίεση του χρόνου και μάλλον στο πόδι.

 

Ο συμβολισμός του ταξιδιού, είναι προφανής. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αναβαπτιστεί στα νάματα της Κουβανικής Επανάστασης και να ξαναβρεί το χαμένο νήμα με τα οράματα των εφηβικών του χρόνων, όταν στο παιδικό του δωμάτιο δέσποζαν οι αφίσες του Τσε.

 

«Ένας Αριστερός πρωθυπουργός, ταξιδεύει για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν εμβληματικό Επαναστάτη», εξηγεί στον reporter.gr στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου.

 

Ενδεχομένως να υπακούει αυτό, σε μιαν ορισμένη ψυχολογική αναζήτηση, τόσο μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, στην οποία ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός με «Μεσσιανικές εκδηλώσεις», όσο και υπό το βάρος των αλλεπάλληλων επαχθών μέτρων λιτότητας και των δυσμενών συνομολογήσεων με το κουαρτέτο που ψηφίζει η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου στη Βουλή, τα οποία προεκτείνουν το καθεστώς διεθνούς ελέγχου της χώρας στο διηνεκές.

 

Σήμερα τα ξημερώματα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώνεται στην πρωτεύουσα της Κούβας, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστια και οι απλοί άνθρωποι αναρωτιούνται με αγωνία τι θα φέρει μαζί της η επόμενη μέρα.

 

Και το μεσημέρι, στην Πλατεία της Επανάστασης, εκεί από όπου ο Κάστρο εκφωνούσε τους εξαντλητικούς και πύρινους λόγους του κλείνοντας με το εγερτήριο «Πατρίδα ή Θάνατος», ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τη θέση του στην κεντρική εξέδρα, για το ξόδι του Φιντέλ, ένα γεγονός που οι συνεργάτες του χαρακτηρίζουν «διεθνούς εμβέλειας» από το οποίο θεώρησε ότι δεν θα έπρεπε να λείπει.

 

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η σορός του Κάστρο που αποτεφρώθηκε ήδη το περασμένο Σάββατο, θα διανύσει, μέσα στο εννιάμερο πένθος που κηρύχθηκε στη χώρα, 1.000 χιλιόμετρα κατά μήκος της Κούβας, προτού εναποτεθεί στη γη του Σαντιάγκο, εκεί από όπου εκείνες τις μέρες του 1958, άρχισε η κατάρρευση του καθεστώτος του δικτάτορα Μπατίστα.

 

Οι επόμενοι σταθμοί

 

Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα επανακάμψει στην Αθήνα και σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, με αφορμή την Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ Αλ Νάχιαν.

 

Στις 8 Δεκεμβρίου, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, της οποίας αντικείμενο είναι η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, είναι προγραμματισμένη, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

 

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο κ. Τσίπρας, θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 02:38 - 29 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.