ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Η Γερμανία έχει μεγάλη ευθύνη για τα αδιέξοδα

14:47 - 05 Δεκ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας: Η Γερμανία έχει μεγάλη ευθύνη για τα αδιέξοδα
"Ο λαός μας έχει κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα με αλληλεγγύη", είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον οποίο υποδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ευθύνες της Γερμανίας, ως ηγέτιδας δύναμης, στο προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

 

"Γνωρίζετε, φαντάζομαι, καλύτερα από όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, του αδιέξοδου λαϊκισμού, των δυνάμεων αυτών. Καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά", τόνισε συγκεκριμένα.

 

Ακόμα πρόσθεσε: "Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις μεγάλες κρίσεις της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει, νομίζω, η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό. Και να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση.

 

Εμείς σας βλέπουμε πάντα ως έναν πολύ καλό φίλο και πιστεύουμε ότι έχετε να δώσετε πολύ σημαντικά πράγματα και στη χώρα σας, αλλά συνολικότερα στην κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Σας καλωσορίζω και πάλι. Στην κατ’ ιδίαν συζήτησή μας θα έχουμε να πούμε πολλά και για την Κύπρο, που είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια. Και πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι -και η δική σας συνεισφορά θα είναι σημαντική- για να καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση".

 

Από τη μεριά του ο κ. Σταϊνμάγερ είπε:

 

"Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ είναι χαρά μου να βρίσκομαι και πάλι εδώ. Θυμάμαι ότι ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα, στη δεύτερή μου θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας. Όμως, σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα, χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι υποχρέωση και των δύο μας, όμως, απέναντι στις χώρες μας, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.