ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Ανοικτό το ενδεχόμενο για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

12:00 - 11 Δεκ 2016 | Πολιτική
Κυπριακό: Ανοικτό το ενδεχόμενο για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Πρόσκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα να διαμορφώσουν το επόμενο διάστημα ενιαία εθνική θέση για το Κυπριακό, απηύθυνε από τη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, χωρίς όμως να επεκταθεί σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο.

Στο τέλος της αναφοράς του, που έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού, κανείς δεν κατάλαβε αν ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να στοιχηθούν πίσω από τη θέση της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, ή στις προθέσεις του είναι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί στο τραπέζι των συνομιλιών με αρραγές εθνικό μέτωπο.

 

Ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την 9η Ιανουαρίου στη Ζυρίχη-πρωτεύουσα που σημάδεψε τη μοίρα του Κυπριακού- ο πρωθυπουργός, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με την κυβερνητική θέση και να εγκαταλείψει το εθνικά αδιάφορο κλισέ «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται». 

 

«Αν, λοιπόν, θέλουμε βιώσιμη λύση, αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων, αλλά ούτε και την παρουσία και μάλιστα τη μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων στο Νησί. Αντιθέτως, πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή τους. Αυτή τη θέση, θα έλεγα, και σας καλώ να τη συμφωνήσουμε. Διότι, εντάξει, είστε υπέρ της ευθύνης, αλλά το να λέει κανείς διαρκώς «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται» είναι ένα κλισέ, όλοι το ξέρουμε αυτό να το λέμε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Μήνυμα στην Άγκυρα: «Χαμηλώστε τους τόνους»  

 

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε πρόσκληση στα πολιτικά κόμματα «να έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα και να καλέσουμε τους γείτονές μας να αναλογιστούν την ιστορική αλλαγή που θα επιφέρει στις σχέσεις μας – αλλά και στο αύριο των επόμενων γενεών, στους χώρες μας, στους λαούς μας, στην περιοχή μας – μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. 

Να καλέσουμε τους γείτονες να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με λογική και σύνεση. Και λογική και σύνεση σημαίνει ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί και μόνο έτσι θα βρεθεί η χρυσή τομή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». 

 

Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός, επανέλαβε την αμέριστη συμπαράστασή του στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο, όπως υπογράμμισε έχει εξαιρετική συνεργασία και ταυτόχρονα, ενθάρρυνε δημόσια τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας «πιστεύω ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θετική συγκυρία, να έχουμε δύο ηγέτες που θέλουν επίλυση του προβλήματος. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονές μας στην Τουρκία».

 

«Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα για να φοβάται»

 

Αναφερθείς ιδιαίτερα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει φορτιστεί αρνητικά από την πύρινη ρητορική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: 

«Οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθάνε καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Άποψή μου είναι ότι δεν βοηθάνε καθόλου και την ίδια την Τουρκία».

 

Η Ελλάδα, όπως διαμήνυσε στην αντίπερα όχθη, «δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί, αλλά ούτε και θα αντιδράσει σπασμωδικά σε παρόμοιες προκλήσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, είναι ταυτόχρονα τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. 

 

»Επιμένουμε, λοιπόν, να υποστηρίζουμε τη θετική ατζέντα και στις ευρωτουρκικές αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θετικής ατζέντας, όταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνεται δυστυχώς ένα αρνητικό κλίμα. Τείνουμε διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.