ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης:Από το 2014 το Βερολίνο είχε αποφασίσει την πτώση Σαμαρά

10:55 - 13 Δεκ 2016 | Πολιτική
Βαρουφάκης:Από το 2014 το Βερολίνο είχε αποφασίσει την πτώση Σαμαρά
Τον Ιούνιο του 2014 είχε «είχε ριφθεί ο κύβος» για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τάδε έφη ο Γιάνης Βαρουφάκης βασιζόμενος σε προσωπική μαρτυρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πιο συγκεκριμένα, σε μια αποστροφή της ομιλίας του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης, Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης» (εκδόσεις Παττάκη) το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα της Συλλόγου Παρνασσός, σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμούσε αλλαγή σελίδας στην Αθήνα. «Το τρίτο μνημόνιο ετοιμαζόταν από το 2012» είπε με νόημα καρφώνοντας τις επιλογές της κυβέρνησης να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε με αφορμή το βιβλίο μια αναλυτική καταγραφή της δικής του οπτικής για την παθογένεια της ΕΕ. Επέμεινε για το ότι οι επιλογές του ως διαπραγματευτή έδιναν τη μοναδική διέξοδο. «Έπρεπε να επιμείνουμε στο όχι του δημοψηφίσματος. Σε 15 μέρες θα υπήρχε λύση. Δε θα μας έβγαζαν από το ευρώ» τόνισε επικαλούμενος μαρτυρία του Ιταλού μέλους της διοίκησης της ΕΚΤ κ. Κοστάντσιο. Μάλιστα κατέκρινε τους εταίρους για το ότι δεν συζήτησαν καθόλου το σχέδιο τεσσάρων σημείων που κατέθεσε το Μάιο του 2015. Ο ίδιος χαρακτήρισε την περίοδο το Ιουλίου του 2025 ως «άνοιξη της Αθήνας» σημειώνοντας ότι αφήνει μια παρακαταθήκη για δράση.

 

varoufakis parousiash

 

Ο κ. Βαρoυφάκης επέμεινε ότι πρέπουσα στάση αυτήν την ώρα είναι η πάλη για εκδημοκρατισμό της Ευρώπης κι όχι η φυγή από το εγχείρημα της Ένωσης. «Σταθεροποίηση της κατάστασης» είναι το ζητούμενο μέσα από μια διαδικασία «τεκμηριωμένης ανυπακοής» είναι το κλειδί όπως τόνισε, δίνοντας μια συνολική πλατφόρμα πολιτικής για τα θέματα της κρίσης. Τέλος παρουσίασε την κίνηση Diem25, που όπως τόνισε έχει πολλούς οπαδούς στη Γερμανία. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε εάν θα τεθεί στη βάσανο των εκλογών.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος-εκδότης, Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Παν. Αθηνών, πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του ΟΜΜΑ και Θάνος Μικρούτσικος, (που τόνισε με νόημα ότι αρνήθηκε να κατεβεί με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη του 2015 επειδή θεωρούσε ότι είχε ήδη προαποφασιστεί η συνθηκολόγηση) ενώ παρενέβησαν με μηνύματά τους οι καθηγητές Τζεφ Σακς, οΤζ. Γκάλμπρειθ, ο Ζ. Ζίζεκ, ο Ν. Τσόμσκι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 14 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.