ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας από την… εσωτερική κατανάλωση στη Μέρκελ

08:44 - 14 Δεκ 2016 | Πολιτική
Ο Τσίπρας από την… εσωτερική κατανάλωση στη Μέρκελ
Έπειτα από ένα διάστημα έντονης δραστηριότητας εντός Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες κι από εκεί για το Βερολίνο, όπου θα έχει μία σειρά από σημαντικές διεθνείς επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πετύχει μία πολιτική λύση, ώστε να κλείσει, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, η δεύτερη αξιολόγηση.

Την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας με το διάγγελμά του, τις τοποθετήσεις του στη Βουλή, αλλά και το ταξίδι του στη Νίσυρο, προσπάθησε να ανακτήσει ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπό του.

 

Προχώρησε στις εξαγγελίες για τη «13η σύνταξη», αλλά και τις φοροαπαλλαγές για τους νησιώτες, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος και σε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης των αδυνάμων, εφόσον το επιτρέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Από τη Νίσυρο, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους και απευθυνόμενος στους εταίρους είπε πως «ναι μεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία, αλλά τα πλεονάσματα που πετυχαίνουμε τα κάνουμε ό,τι θέλουμε».

 

Από την Τετάρτη, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στις Βρυξέλλες και έχει σημασία να δούμε ποια θα είναι η ρητορική του στα τετ α τετ που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Μάρτιν Σουλτς ή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ασφαλώς, η σημαντικότερη όλων των συναντήσεων, είναι αυτή που θα έχει την Παρασκευή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Για πολλούς αναλυτές, το συγκεκριμένο γεύμα του Έλληνα Πρωθυπουργού με την κα. Μέρκελ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για άρση του αδιεξόδου και περιμένει από την Γερμανίδα Καγκελάριο να δει τι περιθώρια συνεννόησης και κατανόησης υπάρχουν.

 

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έχει αποσύρει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί των πρόωρων εκλογών, κατόπιν και σχετικής έκκλησης της Κομισιόν, η οποία ως εμφανίζεται ως σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης και υπέρμαχος του κλεισίματος της συμφωνίας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Το πρόγραμμα Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

 

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το προσφυγικό, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Στο περιθώριο της συνάντησης αναμένεται να συζητήσουν και θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης. Σας παραπέμπω άλλωστε και στις σχετικές ανακοινώσεις της εκπροσώπου της Γερμανικής Κυβέρνησης, κ. Ντέμερ.

 

Τέλος, το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό στο Βερολίνο θα βρεθεί την Πέμπτη και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει σε ένα οικονομικό συνέδριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.