ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταμάτης:Το Βερολίνο «έριξε» την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή αρνήθηκε το υπερταμείο

19:10 - 14 Δεκ 2016 | Πολιτική
Σταμάτης:Το Βερολίνο «έριξε» την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή αρνήθηκε το υπερταμείο
Εναν από τους λόγους της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά αποκάλυψε ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Σταμάτης.

Δίνοντας συνέχεια στα όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης ότι η Γερμανία έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δ. Σταμάτης επιβεβαίωσε το γεγονός λέγοντας: «Ενας από τους λόγους για τους οποίους τράβηξαν το χαλί από τα πόδια του κ. Σαμαρά και το έστρωσαν στα πόδια του κ. Τσίπρα ήταν το υπερταμείο. Είναι αυτό που επίμονα μας ζητούσαν και επίμονα αρνιόμασταν».

Οπως εξήγησε στον Βήμα fm 99,5 «είχαμε δικαίωμα να αρνηθούμε διότι η οικονομία της χώρας είχε μπει σε έναν δρόμο κανονικότητας και δεν μπορούσαν να μας υποχρεώσουν. Αυτό το ταμείο στην πραγματικότητα τι είναι: Είναι εν δυνάμει σχηματισμός πτωχευτικής περιουσίας επί του συνόλου της εθνικής περιουσίας».

Ο Δ. Σταμάτης αποκάλυψε μάλιστα ότι «από το 2013 ξεκίνησαν οι πιέσεις για το υπερταμείο» και υπενθύμισε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας, τότε ως υπουργός Οικονομικών, έδωσε 1η Σεπτεμβρίου του 2013 συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα και είπε ότι δεν παραχωρούμε το υπερταμείο. Ο βασικός λόγος της σύστασης του ταμείου κρατικής περιουσίας είναι να μπορούμε μέσω αυτού να προχωράμε σε αποκρατικοποιήσεις ή αξιοποίηση της περιουσίας, η οποία καλυπτόταν με το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν χρειαζόταν να γίνει λοιπόν το υπερταμείο».

Παράλληλα ο Δ. Σταμάτης αποκάλυψε ότι «το κριτήριο της επιλογής να μην κλείσει η αξιολόγηση τότε δεν ήταν οικονομικό, ήταν πολιτικό» και πρόσθεσε: «Συνέπλευσε ο κ. Σόιμπλε με το ΔΝΤ, το οποίο προέβαλε παράλογες απαιτήσεις και διαρκώς άλλαζε τη σύνθεση του δημοσιονομικού κενού αυξάνοντας τις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει η συμφωνία της πέμπτης αξιολόγησης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.