ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Ε, και;

14:50 - 27 Δεκ 2016 | Πολιτική
Στην δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Ε, και;
Με θεαματική καθυστέρηση και ενώ οδεύουμε πλησίστειοι προς το 2017, η Βουλή ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης “Πόθεν Έσχες” για τις οικονομικές χρήσεις της διετίας 2013-2014...

Από το σύνολο των 1.411 δηλώσεων που εξέτασαν οι ορκωτοί ελεγκτές, προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία μόλις για δύο υπόχρεους πολιτικούς. Πρόκειται για τους:

 

*Ευστάθιο Μπούκουρα, τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο οποίος καίτοι υπόχρεος, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες δηλώσεις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της μη υποβολής Δήλωσης και,

 

*Γιώργο Καρατζαφέρη, προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, ο φάκελος του οποίου παραπέμφθηκε επίσης στον. Εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης.


Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αύριο στις 12:30, από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, σε μορφή cd και θα αναρτηθούν για ένα έτος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής.

 

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης υπό την Προεδρία της Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Προέδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και μέλη τους: Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτη, Αριστόβουλο-Γεώργιο Βώρο, Σύμβουλο της Επικράτειας, Στυλιανό Λεντιδάκη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιο Παντελή, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Προέδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Θεόδωρο Μητράκο, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ανδρέα Ποττάκη, Συνήγορο του Πολίτη, Σπυρίδωνα Λάππα, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και Κωνσταντίνο Τσιάρα, βουλευτή της Ν.Δ., ανέθεσε τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2014 (χρήση 2013) και 2015 (χρήση 2014), ώστε να ξεκινήσει η περίοδος της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες χωρίς παλαιές εκκρεμότητες.

 

Οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που δημοσιοποιούνται, είναι για το έτος 2013 εξακόσιες τέσσερις (604) και για επόμενο οκτακόσιες επτά (807).

 

Όπου συνέτρεχε περίπτωση οι ελεγκτές κάλεσαν τους υπόχρεους, για σχετικές διευκρινίσεις και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

 

Στις εκθέσεις αυτές, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υποχρέων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.