ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η περιπέτεια συνεχίζεται μετά την επιστολή Τσακαλώτου

09:11 - 28 Δεκ 2016 | Πολιτική
Η περιπέτεια συνεχίζεται μετά την επιστολή Τσακαλώτου
Με την επιστολή συμμόρφωσης του Ευκλ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, η κυβέρνηση και η χώρα μπαίνουν σε μία νέα φάση. Κατά κάποιους αυτή θα κρίνει είτε την ένταξη σε ένα νέο, πολυετές μνημόνιο, είτε την οριστική ρήξη με την Ευρώπη και τις πολιτικές εξελίξεις που κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ουσία παραδέχεται κάποια πράγματα γνωστά και κάποια άλλα, για τα οποία αναγκάστηκε μετά την απεγνωσμένη μονομερή της κίνηση με την οποία έδωσε ένα επίδομα για λόγους εντυπωσιοθηρίας, όπως: 

  • την δεσμευσή της να ενεργοποιήσει τον ‘κόφτη' στις συντάξεις, αν αποδειχθεί από τα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016. 
  • ότι οι υπερβάσεις των πλεονασμάτων πλέον θα αξιοποιούνται είτε για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημενου εισοδήματος είτε για την μείωση της φορολογίας και πάντως για την κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 
  • Στο εξής, οι συνταξιούχοι δεν έχουν να προσδοκούν τίποτε από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα
  • Οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα συζητείται πλέον με τους θεσμούς προτού ανακοινωθεί. 

Η εικόνα που δίδεται είναι πως η κυβέρνηση υποχωρει ατάκτως. 

Πλην όμως, υπάρχει για μία ακόμη φορά το επόμενο επεισόδιο. 

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση εν συνόλω κάνουν ένα ακόμη βήμα στην μνημονιακή της πορεία, όμως εξακολουθούν να ποντάρουν στην σύγκρουση. 

Ερμηνεύοντας τα όσα αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και συνομιλητές του Πρωθυπουργού, η ένδειξη καλής θέλησης αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος εν όψει του eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου και θα φανούν (και πάλι) οι διαθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάνει μία υποχώρηση ήσσονος σημασίας και αναμένει μία άτακτη υποχώρηση από τους δανειστές και το Βερολίνο.

«Πόσο θα τραβήξει το σχοινί ο Σόιμπλε;», αναρωτιόταν κορυφαίο κομματικό στέλεχος το απόγευμα της Τρίτης;

Η συζήτηση πλέον επανέρχεται επί της ουσίας στο σημείο όπου είχε σταματήσει μετά την 5η Δεκεμβρίου και την μονομερή απόφαση για την 13η σύνταξη, που έγινε «εφ’ άπαξ βοήθημα». Θα αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, την συμμετοχή του ΔΝΤ και τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό. 

Η ελπίδα που μεταδίδει το Μεγαρο Μαξίμου ότι ο Σόιμπλε θα απομονωθεί δείχνει ότι η περιπέτεια μάλλον έχει συνέχεια. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 28 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.