ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό:Το 2017 φέρνει εξελίξεις-Η εθνική γραμμή και οι διεθνείς συσχετισμοί

11:18 - 31 Δεκ 2016 | Πολιτική
Κυπριακό:Το 2017 φέρνει εξελίξεις-Η εθνική γραμμή και οι διεθνείς συσχετισμοί
Η αυγή του 2017 φέρνει εξελίξεις για το Κυπριακό, με τη συνάντηση της Γενεύης που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου, να εκτιμάται πως μπορεί να δρομολογήσει νέα δεδομένα.

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους, ενόψει της διάσκεψης. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και χάραξαν κοινή γραμμή, με σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

 

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αξιωματούχοι των δύο χωρών, θα έχουν διεθνείς επαφές για να δημιουργήσουν συμμαχίες και να ενισχύσουν  τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

 

Η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς κατοχής, αποτελεί τη βασική «κόκκινη γραμμή» την οποία στηρίζει απόλυτα η ελληνική πλευρά και είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτήν.

 

Αυτό είναι και το βασικό αγκάθι των συζητήσεων, καθώς η Τουρκία από τη δική της πλευρά επιμένει πως θέλει να έχει στρατιωτική παρουσία στο νησί. Οι Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε στρατιωτική βάση στην Κύπρο, ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

 

Όπως τονίζουν πηγές από Λευκωσία και Αθήνα, χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων, θα έχουμε κατάλυση της κυπριακής Δημοκρατίας και επί της ουσίας νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής. Ακόμη και το να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, μέχρι την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων, είναι ένα λεπτό θέμα, που δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για εξεύρεση λύσεις, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, ωστόσο, αυτή η μεταβατική περίοδος δεν θα μπορούσε να έχει μακρά διάρκεια. Άλλο δηλαδή να γίνει η αποχώρηση των στρατευμάτων σε έξι μήνες και άλλο σε δέκα χρόνια.

 

Οι υπόλοιποι «παίκτες» στις διαπραγματεύσεις, εκτός της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, θα είναι σίγουρα οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, με την τελευταία να έχει ανοιχτά δηλώσει πως δεν χρειάζονται έξωθεν εγγυήσεις. Η Μόσχα δεν θέλει να ενισχυθεί η επιρροή της Τουρκίας στο νησί και θεωρεί ότι στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Την ίδια άποψη εκφράζει και η Κίνα, η οποία ως ανερχόμενη δύναμη θέλει να ενισχύσει την επιρροή της σε αυτή την κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

 

Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις θα παίξει ασφαλώς και το Ισραήλ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των ΗΠΑ και το κατά πόσο αυτή θα επηρεαστεί από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Είναι άγνωστο αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποστηρίξει κατά γράμμα τη στρατηγική που έχει χαράξει μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Να σημειώσουμε τέλος πως πριν από τη συνάντηση της Γενεύης ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία θα μπορούσε να διαφανεί αν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια συνεννόησης.

 

Για την ώρα, πάντως, δεν έχει οριστικοποιηθεί  το ραντεβού των δύο ανδρών.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.