ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητική επίθεση στον Τύπο-Καταγγέλλει ως… διαπλεκόμενους Financial Times και Guardian!

10:07 - 03 Ιαν 2017 | Πολιτική
Κυβερνητική επίθεση στον Τύπο-Καταγγέλλει ως… διαπλεκόμενους Financial Times και Guardian!
«Τα καλά και συμφέροντα» φαίνεται πως είναι η τακτική της κυβέρνησης. Κάθε εγκωμιαστικό άρθρο – δημοσίευμα του ξένου Τύπου το χρησιμοποιεί ως… σημαία της, ενώ όταν πρόκειται για κάποιο καταγγελτικό δημοσίευμα αμφισβητεί την αντικειμενικότητα των ρεπόρτερ.

Ετσι έγινε και με το πρόσφατο ρεπορτάζ του «Guardian» για τις συνθήκες της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. «Ανθρωποι που θα μπορούσαν να επιζήσουν πεθαίνουν», γράφει για τα δημόσια νοσοκομεία ο «Guardian» χρησιμοποιώντας τα λόγια ανθρώπων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Guardian» αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις τραγικές ελλείψεις σε υλικά, το πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και τη μείωση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία. «Για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν μόνο ανεκδοτολογικές αναφορές αλλά και επίσημα δεδομένα: Στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι το 10% των νοσοκομειακών ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύει από δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, στις οποίες αποδίδονται 3.000 θάνατοι».

Η κυβέρνηση φαίνεται πως πανικοβλήθηκε τόσο που έθεσε στο στόχαστρό της και τη βρετανική εφημερίδα, λίγα 24ωρα μετά το επίσης καταγγελτικό δημοσίευμα των «Financial Times» σχετικά με την ανεξαρτησία των θεσμών. Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην έκδοση non paper, σύμφωνα με το οποίο το ρεπορτάζ του «Guardian» είναι «κατευθυνόμενο». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε μόνο στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας δείχνει την αμηχανία της. Γράφει, μάλιστα, πως οι συντάκτες του ρεπορτάζ παρουσιάζουν μια «ψευδή» εικόνα πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας, του οποίου η κόντρα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι γνωστή, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι η γνωστή βρετανική εφημερίδα δεν χρησιμοποιεί τεκμηριωμένα στοιχεία. «Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ρεπορτάζ του «Guardian», πάντως, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση -καθώς αναπαρήχθη από όλα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης- και πληθώρα αντιδράσεων από τα άλλα κόμματα. «Είναι φανερό πλέον ότι τα τεράστια προβλήματα της Υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», υπογραμμίζει το Ποτάμι.

«Ηταν θέμα χρόνου η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της Υγείας να περάσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει αντικείμενο έρευνας και χλευασμού από τον ξένο Τύπο», σχολιάζει η υπεύθυνη Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 03 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.