ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κεντροαριστερά «σκοντάφτει» στα κεκτημένα των βουλευτών

10:18 - 10 Ιαν 2017 | Πολιτική
Η Κεντροαριστερά «σκοντάφτει» στα κεκτημένα των βουλευτών
Τις επιδιώξεις τους και τις αντιλήψεις τους για το πολιτικό μέλλον της Κεντροαριστεράς προγραμματίζουν να παρουσιάσουν την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γ. Ραγκούσης.

Η εκδήλωση που διοργανώνουν θα έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Ώρα αποφάσεων για το νέο ενιαίο κόμμα της προοδευτικής παράταξης», θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, θα έχει μεταξύ των ομιλητών τον Γ. Μπουτάρη, όμως θα λείπει κάτι: η αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων. Θα προχωρήσουν οι τρεις σε δημιουργία ενός κομματος, ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό, ποιος θα είναι ο επικεφαλής, ποια θα είναι η θέση του ως προς την διακυβέρνηση της χώρας;

 

Σε όλα αυτά μέχρι στιγής δεν υπάρχει απάντηση. Αντιθέτως δε, υπάρχει και μία γενικευμένη αμφιθυμία ειδικώς ως προς το μείζον ερώτημα: αν μετά τις εκλογές είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, θα συνεργαστούν μαζί της; Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βαρύνει η αριστερή επίφαση; Ή δεν θα πάνε με κανέναν και θα είναι απλώς ένα άθροισμα βουλευτών της ήσσονος αντιπολίτευσης;

 

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα του χώρου παραμένει και εκδηλώνεται από την στάση του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά, η οποία μία ημέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουρίου έχει προσκαλέσει πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση, σε μία κίνηση που προφανώς αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την πρωτοβουλία των 3, παρά τα όσα άλλα υποστηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

 

Οι προκλήσεις του χώρου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρόσωπα με μακρά εμπλοκή στις διαδικασίες των τελευταίων ετών, είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορούν να σηκώσουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

 

Το μεγαλύτερο θέμα που παραμένει μετέωρο είναι η πολιτική θέση και η πρόταση για το μέλλον της χώρας, σε συνδυασμό με την στρατηγική των συνεργασιών. Κατά μία μεγάλη μερίδα στελεχών, θα πρέπει να αποκλειστεί η συνεργασία με την ΝΔ. Κατά κάποιους άλλους, μόνο αυτή η προοπτική μπορεί να ανακόψει την παντοδυναμία ή την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Αλλοι, πάλι, όπως ο Κ. Λαλιώτης, υποστηρίζουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ πλευρίσει διακριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να επαναπατρίσει κάποιους από εκείνους που το είχαν εγκαταλείψει…

 

Υπάρχει βέβαια πάντοτε και ο Βαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος κινείται εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτόνομα. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από το περιβάλλον του, αυτό και θα συνεχίσει να κάνει, χωρίς να συμμετέχει σε καμία άλλη πρωτοβουλία ή κίνηση. Και πάντως δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει κάποια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ουσία σε όλα αυτά καταλήγει στα πρόσωπα. Κατά τα φαινόμενα, από την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη δύσκολα θα προκύψει ένα κόμμα σε αυτήν την φάση.

 

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα την στάση της Φώφης Γεννηματά. Οπως αναφέρει ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «δεν έχουν υπολογίσει σωστά την πολιτική πονηρία της Φώφης. Τι θα κάνουν για παράδειγμα αν τους πει “ναι”; Θα θέσουν όρους;».

 

Η προσπάθεια απάντησης στο τελευταίο ερώτημα καταλήγει στο εξής πολύ απλό: όπως επισημαίνει πρώην κορυφαίος υπουργός, οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένοι κατά το πλείστον σε πολυεδρικές περιφέρειες, θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τις θέσεις τους στην Βουλή. 

 

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος για παράδειγμα: γιατί να θέλει ο Κ. Σκανδαλίδης, μοναδικός βουλευτής στην Α’ Αθηνών, να είναι συνυποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με την Αννα Διαμαντοπούλου. Ή για ποιον λόγο ο Α. Λοβέρδος να θέλει τον Γ. Ραγκούση στην Β’ Αθηνών;

 

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να διαβαστούν οι απαντήσεις που θα δοθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και που θα δώσουν μία ακόμη συνέχεια στο σίριαλ της Κεντροαριστεράς.

 

Άγγελος Κωβαίος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.