ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αποκαλύπτει ο Τόσκας για τα «προσχέδια επίθεσης» σε Μητσοτάκη-Σαμαρά

14:44 - 11 Ιαν 2017 | Πολιτική
Τι αποκαλύπτει ο Τόσκας για τα «προσχέδια επίθεσης» σε Μητσοτάκη-Σαμαρά
Σε λεπτομέρειες σχετικά με τις σημειώσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και βρέθηκαν από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι της Πόλα Ρούπα μετά την σύλληψή της, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά στικάκια, πάρα πολλά χαρτιά τα οποία αξιολογούν οι αστυνομικές αρχές και φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια», είπε ο κ. Τόσκας, μιλώντας στον Real FM.

«Το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν κεντρικό πρόσωπο, απ’ ότι φαίνεται, και στις προκηρύξεις και στην ιδεολογική κατεύθυνση αυτής της “ομαδούλας”. Είναι σοβαρό το πλήγμα λοιπόν της τρομοκρατίας με τη συγκεκριμένη σύλληψη και πιστεύω ότι θα προκύψουν και αρκετά στοιχεία στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πολιτικούς στόχους και αν είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν σχέδια για τρομοκρατικά χτυπήματα ο κ. Τόσκας απάντησε: «Όταν περιγράφω μία κατάσταση και όταν αναφέρομαι σε στοιχεία προσπαθώ να τα περιγράψω στη διάσταση την πραγματική χωρίς να διογκώσω και να υποβαθμίσω καταστάσεις.

«Τα συγκεκριμένα ονόματα βρέθηκαν σε σημειώσεις ή σε χαρτάκια της Ρούπα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν κάποιοι αριθμοί αυτοκινήτων ή κάποιες διευθύνσεις οι οποίες πολλές ήταν και παλιές, χωρίς επιχειρησιακά σχέδια ή άλλες σημειώσεις που να δημιουργούν ανησυχίες για κάτι ευρύτερο. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση. Δεν προκύπτει κάποιος σχεδιασμός ή κάποια προετοιμασία ενέργειας και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί», πρόσθεσε.

Τα ονόματα των πολιτικών που βρέθηκαν στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη ήταν αυτά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου, του τέως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στις σημειώσεις αυτές υπήρχαν, καταγραφές χρόνων για αφίξεις ή αναχωρήσεις από πολιτικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις, διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Πιο «σοβαρές» κρίνονται οι πληροφορίες που αφορούσαν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποβάθμιζαν χθες την αξία αυτών των ευρημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αξιολογούνται ως σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με σχέδια επιθέσεων». Οι σημειώσεις που αφορούσαν τα πολιτικά πρόσωπα δεν συνοδεύονταν από σχεδιαγράμματα ή χάρτες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Ο Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του εχθές  στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 έκανε λόγο για κάποια «σκόρπια ονόματα σε χαρτάκια χωρίς κανένα σχέδιο», τα οποία αξιολογούνται, χωρίς όμως να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι.

Παρακολούθηση

Ωστόσο, κάποιες από τις πληροφορίες που περιέχονται στις σημειώσεις προϋποθέτουν και τη φυσική παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων. Υπάρχουν, όμως, και πληροφορίες που μπορεί κάλλιστα να προέρχονται από ανοιχτές πηγές ενημέρωσης.

Ο Ελεύθερος Τύπος  επικοινώνησε με αρμόδια πηγή που επιβεβαίωσε πως το περασμένο Σάββατο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν από άνθρωπο του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να μιλήσει ο κ. Τόσκας με τον πρώην πρωθυπουργό. Η ενημέρωση που είχε ο κ. Σαμαράς είναι ότι βρέθηκαν σημειώσεις που δείχνουν προσπάθεια της ομάδας Ρούπα να εντοπίσει τις μετακινήσεις του.

Συγκεκριμένα, στις σημειώσεις της Ρούπα περιλαμβάνονταν οι αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον κ. Σαμαρά και τους αστυνομικούς του. Από τη φρουρά του δεν είχε παρατηρηθεί κάτι ύποπτο ενώ δεν είχαν λάβει και κάποια σχετική ενημέρωση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο μετακινήσεων του κ. Σαμαρά και το συνοδευτικό όχημα ασφαλείας κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου μήνα αφαιρέθηκαν 10 αστυνομικοί από τη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού.

Τέσσερις συνεργοί της Ρούπα παρακολουθούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει γνώση των ερευνών, μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως «Ξεσκονίζουμε τα εκατοντάδες ευρήματα κυρίως από το διαμέρισμα της Πόλας Ρούπα στην Ηλιουπολη. Η ύπαρξη των σημειώσεων για τα επτά πολιτικά πρόσωπα ανάμεσα τους, του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, δείχνει ότι κάτι ήθελε από αυτούς η Ρούπα και η ομάδα της. Εκτιμάται ότι στην περίπτωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολούνταν τέσσερα άτομα, πολλές ώρες για να μάθουν λεπτομέρειες από το καθημερινό του πρόγραμμα και τις κινήσεις του. Δεν θα το έκαναν απλά για να αναφέρουν το όνομα του σε μια προκήρυξη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο επιχειρησιακό πλάνο, δείχνει ότι ενδεχομένως δεν πρόλαβαν να το εκπονήσουν ή ότι βρίσκεται κωδικοποιημένο σε κάποιο μυστικό αρχείο στα δεκάδες στικάκια που κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική από το διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη».

Απαγωγές

Εκτός όμως από τις σημειώσεις που αφορούν τον κ. Μητσοτάκη βρέθηκαν και χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν παρακολούθηση για ενδεχόμενη απαγωγή γνωστού επιχειρηματία, ενός εφοπλιστή και πολλών τραπεζιτών.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν αναφορές για τις επαφές που είχαν, τις μετακινήσεις τους, τις συνήθειες συγγενικών τους προσώπων και άλλες λεπτομέρειες, τα οποία παραπέμπουν σε αντίστοιχα χειρόγραφα σημειώματα με παρακολουθήσεις που είχαν βρεθεί πριν από ενάμιση χρόνο σε γιάφκα της λεωφόρου Μαραθώνος και οι οποίες είχαν συνδεθεί πάλι με αρπαγές ιδιωτών. Τότε είχαν εντοπιστεί στοιχεία για οργάνωση της απόπειρας απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και κάποια «σχέδια» για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και σε εταιρία που σχετίζεται με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Παρόμοια σχέδια για επίθεση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είχαν βρεθεί και τον Οκτώβριο του 2014 στην κατοχή ήδη συλληφθέντος συνεργού του Νίκου Μαζιώτη.

Χάρτες με… βελάκια

Σε άλλες σημειώσεις της Πόλας Ρούπα υπήρχαν χαρτογραφήσεις, εξακριβώσεις και στοιχεία κίνησης για σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μελλοντικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, ακόμη και απαγωγών, από μικτές ομάδες ποινικών και τρομοκρατών.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου διαπιστώνουν πως αυτές οι ιδιόχειρες σημειώσεις έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες που είχαν βρεθεί στην κατοχή 34χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν προσέγγιζε γκαράζ στον Βύρωνα προκειμένου να εξαφανίσει τη σκάρα του Nissan Sunny που είχαν χρησιμοποιήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας» και ο Νίκος Μαζιώτης ως φορέα της βόμβας που εξερράγη στις 10 Απριλίου 2014 στην οδό Αμερικής.

Οι σημειώσεις της Πόλας Ρούπα αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και στη συνέχεια θα γίνει γραφολογική αντιπαραβολή με αυτές που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως «ισχυρός παίκτης» της νεοτρομοκρατίας και «γείτονας» των Ρούπα-Μαζιώτη όταν έμεναν στο Μαρούσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.