ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανακόπουλος: Δεν βάζουμε στον κόφτη αφορολόγητο και συντάξεις

14:19 - 12 Ιαν 2017 | Πολιτική
Τζανακόπουλος: Δεν βάζουμε στον κόφτη αφορολόγητο και συντάξεις
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει να περιλάβει αυξήσεις στο ΦΠΑ, μείωση αφορολόγητου ορίου και «προσωπική διαφορά» στον κόφτη, ώστε να "ξεκλειδώσει" η διαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα παραμένει, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα.

 

Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει ως "υπεύθυνους" τους δανειστές: "Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ, θέμα που είναι πολιτικό. Παράλογες απαιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές", υποστήριξε.

 

Τόνισε επίσης ότι η απαισιόδοξη γραμμή του ΔΝΤ σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία έχουν διαψευστεί. 

 

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η Γερμανία αρνείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Είναι πολιτικό το θέμα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση.

 

Σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση εκτίμησε ότι αν έχουμε κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για ένταξη στο QE. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα», σημείωσε.

 

Εκτίμησε δε ότι η πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται και στην άλλη πλευρά καθώς αρχίζει η εκλογική διαδικασία σε χώρες της Ευρώπης. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα. 

 

Για το Κυπριακό

 

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας στο Κυπριακό επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Σημείωσε ότι οι ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια έχουν βρει απήχηση στην Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.