ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συνωστισμός» στην Ακροδεξιά κι ένα «πλυντήριο» για τη Χρυσή Αυγή

13:00 - 15 Ιαν 2017 | Πολιτική
«Συνωστισμός» στην Ακροδεξιά κι ένα «πλυντήριο» για τη Χρυσή Αυγή
Την ώρα που στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος αναζωπυρώνεται η μάχη για τη συγκρότηση του «τρίτου/ενδιάμεσου πόλου»- με άγνωστη πάντως κατάληξη, δεδομένου ότι το άθροισμα διάσπαρτων προσώπων δεν «βγαίνει» συνήθως στην πολιτική αριθμητική- εντείνεται η κινητικότητα στο χώρο της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με μια συγκεκριμένη ανάγνωση, η εκλογική άνοδος της άλλοτε περιθωριακής Χρυσής Αυγής, γύρω από την οποίαν υφαίνεται ο βασικός καμβάς των παρασκηνιακών διεργασιών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Έχει βαθύτερες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές ρίζες και είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην οποία οδήγησε τη χώρα ο πολιτικός αμοραλισμός των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και η απερίσκεπτη υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής του μίσους και συχνά και της ατζέντας της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς, η οποία προβάλλει σαν «αντισυστημική δύναμη», απέναντι στις αστικές δυνάμεις που έφτασαν να υπερασπίζονται χρεοκοπημένες αξίες.

Το πράγμα θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν υπήρχε η βαρειά υποψία ότι η κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, επιχειρούν ένα ιδιότυπο «ξέπλυμα» της ναζιστικής οργάνωσης στο πολιτικό χρηματιστήριο, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία της διώκεται ποινικά για εγκληματική δράση, γεγονός που και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αισθητούς κραδασμούς και φωνές διαμαρτυρίας.

Το γκριζόμαυρο μωσαϊκό της Ακροδεξιάς

Η σοδειά αυτή, έχει κάθε καρυδιάς καρύδι με κοινό τόπο το τρίπτυχο «Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια».  Ενδεικτικά, στον χώρο αυτόν συναντάμε:

*το κόμμα «Εθνική Ενότητα των Γ. Καρατζαφέρη ιδρυτή του ΛΑ.Ο.Σ και Τ. Μπαλτάκου στενότερου συνεργάτη του Α. Σαμαρά, με έμβλημα τον πυρσό που παραπέμπει στη ΝΔ, οι οποίοι δηλώνουν συνεχιστές της ΕΡΕ και της (ακραίας) ΝΔ του Ε. Αβέρωφ

*την «Πρώτη Γραμμή» του Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο εθνικισμός στη χώρα, δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και οικονομικό κίνημα

*το «Εθνικό Μέτωπο», όπου στεγάζονται άτομα προερχόμενα από τα παλαιότερα και γραφικά ΕΠΕΝ, ΕΝΕΚ, αλλά και Χ.Α και ΛΑ.Ο.Σ

*τον «Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας» του πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Βελόπουλου, μέχρι και το κόμμα του απερίγραπτου Αρτέμη Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσις» και την μαχητική παρουσία του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου μέσα από το blog που διατηρεί με τίτλο «Το Κοινό των Απανταχού Ελλήνων», από όπου διαβεβαιώνει «διαμορφώνουμε μια σιωπηλή, αλλά ισχυρή ομάδα αντίδρασης στα τεκταινόμενα»…

*το κόμμα «Νέα Δεξιά» του διαγραμμένου από τη ΝΔ, Φαήλου Κρανιδιώτη, γνωστού για την πύρινη αρθογραφία του σε παραταξιακές εφημερίδες και site.

Από τη σύνθεση όλων αυτών, αν επιτευχθεί, δεν αποκλείεται σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ανάδυση ενός νέου μορφώματος στον χώρο της εγχώριας ακροδεξιάς που μελλοντικά ίσως αποδειχθεί πολιτικά χρήσιμο. Άλλωστε παρά τις αντισυστημικές της κορώνες, στη Βουλή, όπου πέφτουν οι μάσκες, η Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται ο καλύτερος υπηρέτης του συστήματος και μάλλον ο μακρύς και σκοτεινός του βραχίονας.

Συναρτάται όμως η εμφάνισή του, (του νέου μορφώματος) όπως γενικά αναγνωρίζεται με την τροπή που θα λάβει η δίκη της ΧΑ, αλλά και με την δυνατότητα της ΝΔ- στα βήματα του γενάρχη της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή- να ενσωματώσει στο μαντρί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να αποκαταστήσει την τάξη στην «γαλάζια πολυκατοικία».

Το γεγονός πάντως, ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης αντίθετα πολλές φορές από τις αστικές αρχές του, επιμένει να στηρίζει τον Αντιπρόεδρό του Α. Γεωργιάδη συνηγορεί στην εκτίμηση ότι κρατά διαύλους ανοικτούς με τον παραπάνω χώρο ώστε να υπάρχει όσμωση και να διευκολύνονται οι εκλογικές μετακινήσεις.

Μια… «σοβαρή Χρυσή Αυγή»!..

Υποστηρίζουν πολλοί, ότι η δυναμική της Χ.Α θα ήταν διαφορετική, αν στο τιμόνι δεν βρισκόταν αυτή η παραληρηματική ηγεσία, αλλά μια χαρισματική προσωπικότητα που θα άμβλυνε τα ακραία πολιτικά χαρακτηριστικά της και θα νομιμοποιούσε αυτά τα μορφώματα στη συνείδηση των πολιτών.

Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια, όπως έγραψε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ το «Βήμα» στις αρχές Ιανουαρίου, υπηρετεί ο ειδικός ρόλος που έχει αναλάβει ο αδελφός του Β. Μιχαλολιάκου, γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών και με ξεκάθαρες εθνικιστικές απόψεις Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος «οργώνει» την Ελλάδα συναντώντας ομοϊδεάτες του, πλην όμως με πιο αποδεκτό προφίλ,(επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, πρώην βουλευτές κ.ά.) προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο ευπρόσωπη και ασφαλώς ικανότερη και επαρκέστερη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησαν τελευταία και σενάρια πιθανής συνεργασίας Μιχαλολιάκου με τον Καρατζαφέρη ο οποίος τον θεωρεί «πολύ καλό παιδί» τα οποία όμως απορρίφθηκαν αυθωρεί από την ηγεσία της Οργάνωσης, που φαίνεται να θεωρεί πως δεν έχει να κερδίσει και πολλά σε μια τέτοια περίπτωση…   

Η θεωρία της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» έχει πέραση σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους με πιο χτυπητό παράδειγμα πρόσφατα τη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλου, πως «αν η Χ.Α κάνει βήματα εκδημοκρατισμού, τότε πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα»…

Θα είχαμε ίσως σε αυτήν την περίπτωση, όπως προσδοκούν με βάση τις ψευδαισθήσεις τους οι παραπάνω κύκλοι, μια εξανθρωπισμένη Χρυσή Αυγή. Όμως πως αλήθεια θα μπορούσαν να ξεπλυθούν οι ναζιστικές αρχές και η φαιά ιδεολογία της Οργάνωσης;  

Γιώργος Χατζηδημητρίου   

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 15 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.