ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση νέας επικοινωνιακής στρατηγικής η κυβέρνηση

12:14 - 16 Ιαν 2017 | Πολιτική
Σε αναζήτηση νέας επικοινωνιακής στρατηγικής η κυβέρνηση
Αισιόδοξη για την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας εμφανίστηκαν σε σειρά εκδηλώσεων, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το Σαββατοκύριακο.

Η κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει μεταξύ πολλών στην κυβέρνηση ότι έχει χαθεί μια σειρά από «καλά» νέα λόγω κακής επικοινωνιακής στρατηγικής, οδηγεί πολλούς κορυφαίους υπουργούς σε περιοδείες και εμφανίσεις, ώστε να αναστρέψουν την εικόνα και να αναδείξουν μια άλλα ατζέντα σε σχέση με τα μέτρα ή τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα με αιχμή τη Novartis, ετοιμάζεται μια ολική επιστροφή στην ανάδειξη θεμάτων διαφθοράς που καίνε προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήδη μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έγινε υπό τον Πρωθυπουργό ειδική σύσκεψη για τα θέματα διαφθοράς με αιχμή τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρία, ενώ ήδη από χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με συνέντευξή του στο Ντοκουμέντο αναφέρει ότι 80 δισεκ. δημόσιου χρέους οφείλονται σε υπερτιμολογήσεις στην Υγεία.

Καρφιά για τις επικοινωνιακές επιλογές

Το επικοινωνιακό πρόβλημα πάντως στην κυβέρνηση έχει εντοπιστεί από πολλούς κορυφαίους. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ  ήταν ιδιαίτερα δηκτικός. «Αδύναμο σημείο της κυβέρνησης είναι η επικοινωνία. Έχει περιέλθει σε επικοινωνιακή απομόνωση και βάλλεται ασταμάτητα και με πρωτόγνωρη ένταση από όλο το μιντιακό σύστημα.

Όμως αυτό ήταν αναμενόμενο. Τα συστήματα των media, η διαπλοκή, η εχθρότητα της ολιγαρχίας ήταν δεδομένα, γι' αυτό και έπρεπε να έχουν συνυπολογιστεί. Δεν βοήθησαν ούτε οι χειρισμοί στην απόπειρα τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, που δεν τελεσφόρησαν, τουλάχιστον προσώρας. Γενικώς στον επικοινωνιακό τομέα παρατηρούνται αστοχίες και αβλεψίες. Η κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει στον κόσμο τα μηνύματά της γρήγορα, καθαρά, με απλό και εύληπτο τρόπο. Να μην πέφτει στην παγίδα της αρνητικής απάντησης, να μην τροφοδοτούν οι ανακοινώσεις της σκυλοκαβγάδες περασμένων εποχών, να μην αποπνέουν καθεστωτισμό, να αποπνέουν ειλικρίνεια. Υπάρχουν περιθώρια προοδευτικής, δίκαιης πολιτικής πέραν του μνημονιακού πλαισίου και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Επίσης πρέπει να βελτιωθούν ο συντονισμός και η ταχύτητα στις αποφάσεις και τις δράσεις» σημείωσε.

Στο φόντο αυτό υπουργοί που ειδικά χειρίζονται κομβικά χαρτοφυλάκια φαίνεται να προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο σαββατιάτικο ετήσιο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, «μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κατά την οποία η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016». Μάλιστα ανάφερε 10 λόγους που συνηγορούν στην αλλαγή ρότας.

Οι 10λογος της ανάπτυξης

Όπως είπε:

«1. Το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ετησίως 1,8% προδικάζοντας το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους κι ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το 2017 αναφέρουν άνοδο κατά 2.8%.

2. Ο όγκος των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 12.6% αντίστοιχα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δις για το 2017.

3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 10.2% αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948. Επίσης, το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, ενώ κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

4. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα, ενώ τον Δεκέμβριο σταμάτησε ο αποπληθωρισμός με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μένει σταθερός σε ετήσια βάση και να αυξάνει 1% έναντι του Νοεμβρίου.

5. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από € 703 εκατομμύρια το 2015 σε € 2303 εκατ. το 2016 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 228%.

6. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%.

7. Η ανταγωνιστικότητα του κόστους της εργασίας βελτιώθηκε κατά 24% έναντι 37 χωρών την περίοδο 2009-2015.

8. Την διετία 2016-2017 η Ελλάδα υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις € 1,6 δις περίπου το 2017.

9. Ακόμη, στο 11μηνο 2016 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημειώνει άνοδο 2,3% ετησίως έναντι μόλις 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

10. Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s  συνέβαλαν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος –η οποία τεκμαίρεται από την αύξηση των ρέπος στις ελληνικές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες- στις 94,6 μονάδες τον Δεκέμβριο 2016 από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο (ΙΟΒΕ).

Στο  ίδιο μήκος κι από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την οικονομία σε σταθεροποίηση, βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας και με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική το 2017 να είναι μια χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας που έγινε χθες στις Σέρρες για τον αγροτικό τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό μέσα στο 2017 να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουμε ανοιχτό ορίζοντα μπροστά μας για την υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών που έχουμε σχεδιάσει και να αφήσουμε πίσω μας τον υφεσιακό κύκλο της λιτότητας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα έξι-επτά χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει πάρα πολύ γρήγορα».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.