ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Το παρασκήνιο της επίθεσης στον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά

14:25 - 16 Ιαν 2017 | Πολιτική
Κυπριακό: Το παρασκήνιο της επίθεσης στον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά
Με εμφανή απαξία αντιμετωπίζουν στη Βασιλίσσης Σοφίας τα αναληθή δημοσιεύματα της εφημερίδας Politico (σ.σ: το άρθρο υπογράφει συντάκτρια που ασχολείται με ενεργειακά θέματα…) αλλά και περιθωριακών κυπριακών εντύπων τα οποία υποδεικνύουν τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά ως υπαίτιο για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για το Κυπριακό.

Η στάση του κ. Κοτζιά, ο οποίος επιδεικνύοντας τη δέουσα ευελιξία, απέφυγε να καταλογιστεί στις δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού αδιάλλακτη στάση, προκάλεσε όπως έγραψε έγκαιρα το reporter.gr τον εκνευρισμό της τουρκικής αντιπροσωπείας ιδίως μάλιστα, από την στιγμή που κατέστη σαφές πως οι αξιώσεις της για ισόβια παραμονή του στρατού κατοχής και η διατήρηση του επεμβατικού δικαιώματος της Άγκυρας στο νησί, δεν προσήκουν σε κανονικό κράτος που ανήκει στην Ε.Ε και τα Ηνωμένα Έθνη και δεν πρόκειται ως εκ τούτου να γίνουν αποδεκτές.

Όμως δεν ήταν μόνο η τουρκική πλευρά που ένοιωσε δυσφορία από την στάση Κοτζιά. Ανάλογα αισθήματα επικρατούν όπως πληροφορούμαστε και στην πλευρά των ΗΠΑ, Αγγλίας αλλά και του διεθνούς παράγοντα.

Ειδικά στον τελευταίο και προσωπικά στον εκπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ Άσπεν Έιντε, ο οποίος μόχθησε φιλότιμα προκειμένου να βρεθεί τρόπος παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και συνέχισης του αποικιοκρατικού καθεστώτος των εγγυήσεων αποδίδουν στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ την διαρροή «ύπουλων σχολίων» ότι ο κ. Κοτζιάς δεν έχει την εμπιστοσύνη της ελλαδικής κυβέρνησης και της Λευκωσίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, η Αθήνα και η Λευκωσία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες για την στάση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος διορίστηκε από τον Μπαν Κι Μουν, χωρίς να είναι βέβαιο εάν θα διατηρηθεί στη θέση του.

Είναι ασφαλώς άστοχο, ότι μερίδα της κυπριακής αποστολής υιοθέτησε αυτήν την ανακριβή εκδοχή του κ. Έϊντε, την οποία, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Έλληνα ΥΠΕΞ,  αποδοκίμασε δημόσια ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης και της οποίας η σοβαρότητα επιβεβαιώθηκε εκκωφαντικά λίγες ώρες αφότου έληξε η πενταμερής, όταν ένας αφρίζων Ερντογάν διαμήνυε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσει από την Κύπρο...

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων: «Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και την ικανότητα και δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.