ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η κυβέρνηση στήνει το δικό της πελατειακό κράτος

12:51 - 17 Ιαν 2017 | Πολιτική
Πώς η κυβέρνηση στήνει το δικό της πελατειακό κράτος
Μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον στόχο της δημιουργίας μιας νέας εκλογικής πελατείας με ορμητήριο το έδαφος των Δήμων.

Προσδίδει μάλιστα στην επιχείρηση αυτή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι μέσω της μονιμοποίησης 10.000 συμβασιούχων σε πρώτη φάση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανακτήσει δημόσιες αρμοδιότητες και θα απαλλαγεί από τους ιδιώτες-εργολάβους.

 

Η «τακτοποίηση» αφορά σε εργαζομένους στην καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές δομές με την κυβέρνηση να υπολογίζει ότι έτσι θα παρακάμψει το εμπόδιο του ΣτΕ, το οποίο «πάγωσε» τη ρύθμιση Βερναρδάκη με την οποία παρατείνονταν μέχρι το τέλος του 2017 οι συμβάσεις που έληξαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Η εξαγγελία, που εξυπηρετεί καταφανώς και «δια παν ενδεχόμενο» προεκλογικές σκοπιμότητες, δεν εντάσσεται σε κάποιον συγκροτημένο σχεδιασμό προσλήψεων, ενώ ήδη στα πολιτικά παρασκήνια θεωρούν βέβαιο ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο με την πλευρά των δανειστών, η οποία ελέγχει εξονυχιστικά τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο aftodioikisi.gr ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

«Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών  και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μην το έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

 

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι στον διαγωνισμό θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα όσοι έχουν ήδη κάποια προϋπηρεσία, αλλά, όπως πρόσθεσε: «από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο…Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

 

Γ.Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.