ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς περιήλθε ο ΔΟΛ στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ

08:44 - 18 Ιαν 2017 | Πολιτική
Πώς περιήλθε ο ΔΟΛ στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, κατά πρωτοφανή τρόπο και μεθόδευση, βρίσκεται πλέον ο ΔΟΛ, ένας από τους ιστορικούς και μακροβιότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Επειτα από πολλούς μήνες καρκινοβασίας στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης σωτηρίας του πτωχευμένου πλέον οργανισμού, το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι η τύχη του ανατίθεται στον Β. Μουλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην διευθυντή του Βήματος και κατά καιρούς επίδοξο γεφυροποιό μεταξύ Στ. Ψυχάρη και Αλ. Τσίπρα.

 

Με τον εκδότη των ιστορικών εφημερίδων να προσέρχεται την Τετάρτη ενώπιιον του ανακριτή σε απολογία για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για φορολογικές παραβάσεις, ο κ. Μουλόπουλος εμφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Μιχαλακοπούλου, προς γενική κατάπληξη όλων (πλην του Στ Ψυχάρη) και λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

 

«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση». 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση του Στ. Ψυχάρη με τον Ν. Παππά στο σπίτι του κ. Μουλόπουλου στο Χαλάνδρι, όπου άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί και μία από τις συναντήσεις του εκδότη του Βήματος και των Νέων με τον Αλ. Τσίπρα παλαιότερα, όπως είχαν περιγραφεί στο γνωστό άρθρο του Βήματος με την «γάτα Ιμαλαϊων», που είχαν προξενήσει αίσθηση και είχαν αποτελέσει το σημείο ρήξης της κυβέρνησης με το πάλαι ποτέ «Συγκρότημα».

 

Σήμερα, με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ένα βήμα πριν τον γκρεμό και τον Στ. Ψυχάρη να προσέρχεται σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης, στο παιχνίδι μπαίνει ο πρώην διευθυντής του Βήματος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΔΣ της κομματικής Αυγής, Β. Μουλόπουλος. 

 

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως άνευ όρων παράδοση του Οργανισμού στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν σε λειτουργία οι εφημερίδες και τα άλλα ενημερωτικά μέσα του Οργανισμού, μέχρις ότου εξευρεθεί επενδυτής (αν εξευρεθεί) και μέχρις ότου διαφανεί τι θα συμβεί με τις διώξεις κατά του Στ. Ψυχάρη.

 

Διευκρινίσεις για τα περαιτέρω (χρηματοδότηση της έκδοσης, καταβολές μισθών, σχέδιο εξυγίανσης κλπ) μένουν να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες και πάντως επ’ αυτών δεν υπάρχει ουδεμία ουσιαστική εξέλιξη.  

 

Παρά ταύτα, η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης, δεδομένης και της παρουσίας και του κομβικού ρόλου πλέον του κ. Μουλόπουλου, τελεί υπό την έγκριση της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - ότι το δημοσιογρφικό προϊόν θα είναι απολύτως ελεγχόμενο και θα τελεί de facto υπό μία ιδιότυπη λογοκρισία. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή συγκλίνουν και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία εξεύρευσης επενδυτών δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με όρους ελεύθερης αγοράς, στην περίπτωση που υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη του ελέγχου του Οργανισμού. 

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες διστακτικές έως και αρνητικές σε κρούσεις που τους έγιναν, οι οποίες ούτε είχαν δημοσιοποιηθεί, ούτε ήταν εις γνώσην της κυβέρνησης και που είχαν ως αντικείμενο ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια για την εξαγορά, εξυγίανση και σωτηρία του Οργανισμού.

 

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο Β. Μουλόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».

 

Τα κόμματα και τα στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην εξέλιξη και κατέκριναν την μεθόδευση της κυβέρνησης να ελέγξει τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της χώρας. 

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στον Δ.Ο.Λ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της.
 
Η στάση της προς τους εκδότες: 
 
Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. 
 
Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους.
 
Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. 
 
Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αυγής” στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
 
Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. 
 
Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 
 
Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της Κυβέρνησης». 

 

Ο Ευ. Βενιζέλος, με μία σκληρή δήλωση μέσω facebook επισήμανε: «Τόσο απροκάλυπτα πια! Ο χυδαίος εκβιασμός που καιρό τώρα οργανώνουν  οι  κυβερνώντες, η επίμονη στοχοποίηση ενός ανθρώπου σε πρόδηλη αδυναμία που βρίσκεται επιπλέον υπό την πίεση της ποινικής προδικασίας, έφερε αποτέλεσμα. Την παράδοση των  ιστορικών εφημερίδων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου στα χέρια της ωμής εξουσίας της αδίστακτης εθνικολαϊκιστικής αριστεράς.

Η απόλυτη παράδοση του δήθεν πανίσχυρου εκδότη, εκθέτει τους κυβερνώντες περισσότερο από το νόμο Παππά και την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, πολυφωνίας, διαφάνειας. Μαθαίνουν τώρα όλοι  τι σημαίνει πραγματικά διαπλοκή. Δεν περνούν τέτοιες ακρότητες. Ευτελίζουν όμως μια παράδοση που πρέπει να την προστατεύσουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες».

 

Ο Στ. Θεοδωράκης στο twitter:  

 

«Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ - Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Μέγκα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ».

 

Από το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: 

 

«Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε σήμερα ότι, ζήτησε από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, δημοσιογράφο, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, “να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ και ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση”.

 

Ποτέ στη μετά τη Μεταπολίτευση ιστορία του τόπου, δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο απροκάλυπτης παρέμβασης ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης στον χώρο του Τύπου. Και μάλιστα, για ζητήματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία μιας εκδοτικής επιχείρησης. Μπροστά στο σημερινό γεγονός, ωχριούν και οι απαράδεκτες από κάθε άποψη υπόγειες διαδρομές της συντήρησης με τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ. 

 

Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν αυτήν την ενέργεια.

 

Ανεξάρτητα δε, από το αν ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες περί συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μουλόπουλο, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα και δεν είναι ρητορικό:

 

Μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι λέξεις Δημοκρατία και Αριστερά;

 

Στο ερώτημα έχει ευθύνη να απαντήσει κάθε δημοκράτης και αριστερός πολίτης.

 

ΥΓ. Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.