ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άιντε: Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού

16:07 - 24 Ιαν 2017 | Πολιτική
Άιντε: Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού
Την ευκαιρία για επίτευξη λύσης στην Κύπρο τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, προειδοποιώντας πως παράλληλα πως «ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι πολύ αρνητική για την Κύπρο, τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε, η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο σηματοδοτεί «μια κεντρική αλλαγή στη διαδικασία». Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημείωσε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ενδιαφερόμενο μέρος και παρατηρητής, προσέρχονται με ισχυρή δέσμευση για να βρουν λύσεις και δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.

 

Σχετικά με την εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ, ο σύμβουλος υπογράμμισε πως και ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο προκάτοχός του Μπαν Κι - Μουν «επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον στο Κυπριακό και το εξέφρασε σθεναρά, όταν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης.»

 

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως συνδέεται στενά με τον γγ, ότι του έχει μιλήσει αρκετές φορές και θα συναντηθεί μαζί του ξανά σήμερα.

 

Ο Άιντε ερωτώμενος από Τούρκο δημοσιογράφο για τη διάρκεια της διαδικασίας επισήμανε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν είναι εξαιρετικά μακρύ, ενώ πρόσθεσε πως «αν τεθεί μία ημερομηνία και δεν υπάρξει μέχρι τότε διευθέτηση, όλοι θα μιλήσουν για αποτυχία και θα σκεφτούν εναλλακτικές επιλογές που θα είναι δυσάρεστες».

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκε για την υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, ενώ μίλησε για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου αλλά και των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.