• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο δρόμος προς ενιαίο κόμμα

16:11 - 25 Ιαν 2017 | Πολιτική
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δημιουργήθηκε με στόχο να ξαναενώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ του 44%, ο οποίος κατατμήθηκε σε κόμματα, σχηματισμούς και ομάδες που όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Αυτό συνέβη γιατί το ΠΑΣΟΚ - όχι χωρίς λάθη- πλήρωσε, σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα και ιδίως τη Νέα Δημοκρατία, ένα δυσανάλογο κόστος για την οικονομική κρίση στην οποία εισήλθε η χώρα. Σχεδόν όλη την κρίση την πλήρωσε μόνο το ΠΑΣΟΚ. Το κόστος αυτό μεταφράστηκε σε μικρότερες κρίσεις και διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος.

Γράφει ο Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός*

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να οργανωθεί με σκοπό την επανένωση του χώρου, δηλαδή όλων εκείνων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ του 44% το 2009. Υπήρξαν πικρίες, προσωπικές φιλοδοξίες, όμως δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές που να δικαιολογούν τη δημιουργία νέων μικρών κομμάτων.

Kατά συνέπεια, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα πρέπει να στηριχθεί στο τι προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και κυρίως στη δημιουργία του κοινωνικού κράτους εκ του μηδενός με τις ρηξικέλευθες τομές στην Υγεία και την Παιδεία.

Πρέπει να υιοθετήσει τη φιλοσοφία του Ανδρέα Παπανδρέου όσον αφορά την ευέλικτη εξωτερική πολιτική που ήθελε την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι εντός της «γερμανικής  Ευρώπης». Πρέπει δηλαδή η χώρα να κινηθεί μεταξύ Ευρώπης και Η.Π.Α., όπως ακριβώς έκανε μέχρι σήμερα η Μ. Βρετανία: ευέλικτη εξωτερική πολιτική που όμως πρέπει να διαφοροποιείται από το να εμφανίζεται σαν δορυφόρος της Γερμανίας.

Το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Ανδρέα Παπανδρέου, ένα σύνθημα που τότε είχε συνεπάρει όλη τη χώρα, σήμερα πρέπει να υλοποιηθεί με τη διακήρυξη και δέσμευση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταγγείλει την συμφωνία για το Υπερταμείο διότι πραγματικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ουσιαστικά εκχωρήσει ολόκληρη τη χώρα επ’ άπειρον στη Γερμανία και τους δανειστές. Γιατί στο δεύτερο άρθρο του σχετικού νόμου αναφέρει ότι μετά τον έναν αιώνα δε θα ερωτηθεί ξανά ούτε η ελληνική Βουλή ούτε η τότε Κυβέρνηση αλλά το Υπερταμείο μονομερώς θα αποφασίσει την παράταση! Εάν οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε το Υπερταμείο, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τους κατήγγελλαν ως προδότες και την πράξη τους σαν εθνική προδοσία.

Σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί σιγά-σιγά να μετατραπεί σε δημοκρατική παράταξη, δηλαδή σε ενιαίο κόμμα σεβόμενη όλα τα στελέχη της και την προσφορά του καθενός ξεχωριστά. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι το τι θα διακηρύξει αυτή η παράταξη η οποία ασφαλώς πρέπει να είναι σύγχρονη, πρέπει να απαντά στα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση και κυρίως να προτείνει λύσεις. Λύσεις, οι οποίες να είναι εφικτές και όχι υποσχέσεις ανεκπλήρωτες με επικίνδυνους λαϊκισμούς. Τα προτάγματα της σοσιαλιστικής παράταξης είναι διαχρονικά και πρέπει να διατηρηθούν, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 

 

* Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

 

kremastinos

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman